Hvornår er nok nok?
Ja, hvornår er det egentlig det? Hvornår er nok nok?
Det er et spørgsmål, som vikler sig ind i mindst to historier i dette nyhedsbrev. I begge historier vil hovedpersonerne svare, at det i hvert fald ikke er 'nok', som situationen er lige nu, og i begge historier vil du blive præsenteret for noget, der af hovedpersonerne vil blive stemplet som utilstrækkeligt - men alligevel ikke helt til rotterne.
- Det er en balance mellem at være stolt af, at det går fremad, men at det også godt kan blive bedre, lyder det fra den ene af hovedpersonerne, Skanderborgs borgmester, Frands Fischer (S).
Som sagt, nok er endnu ikke helt nok, men vi må forstå på borgmesteren, at det heller ikke skraber bunden - der er optimisme at spore. Og hvad er så det, han taler om?
Jo, han taler om, at Skanderborg Kommune fra en position som nummer 33 sidste år er krøbet op på en 19.-plads på Dansk Industris årlige liste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Men når Skanderborg for blot fem år siden var nummer tre, kan det jo være en delikat sag at finde den rette krumning på borgmestersmilet, når man skal fejre en fremgang, der for en kommune med erhvervsmæssige ambitioner ikke kan være endestationen.
Vi har derfor spurgt borgmester Frands Fischer, både hvad tilbagegangen fra top-tre-klubben i 2015 og 2016 kan skyldes, og hvad der ligger bag tilbageerobringen af de seneste års tab af erhvervsmæssigt antrit. Læs om Skanderborgs karakterer på det lokale erhvervslivs årlige eksamensbevis, få reaktioner fra både borgmesteren, Venstres spidskandidat og ErhvervSkanderborg ved at læse den første historie længere nede i nyhedsbrevet.
Og så til dagens anden hovedperson. Han er også politiker, og han står også med et ansvarsområde i sit kommunalpolitiske portefølje, som halter - det siger han selv.
Det drejer sig om Claus Leick (SF), formand for Plan- og Miljøudvalget, og sagen er flextrafik.
Måske har du hørt om det. Måske har du ikke, og hvis ikke du har, kommer du måske til det, for udvalgsformanden smider nu en halv million kroner efter en kommunikationskampagne, der skal gøre flextrafik-løsningerne, der udbydes som alternativ til konventionelle busruter, lettere at bruge. Målet? At flere bruger flextur, flexbus, flextur ung og plustur, som de forskellige transportformer er døbt. Hvor mange flere? Dét har vi blandt andet spurgt Claus Leick om - for hvordan skal skatteborgerne ellers vurdere, om deres penge er godt brugt på at styrke kommunikationen om flextrafik?
Hvad udvalgsmanden svarer, finder du ud af ved at klikke på historie nummer to i dette nyhedsbrev.
Tilbage er der blot at sige tak for denne gang, og tak fordi du læser med. Har du ris eller ros, er du som altid meget velkommen til at stile det til chbli@skanderborgliv.dk, og sidder du med et tip, en vild person fra kommunen, vi skal møde, eller har du blot spørgsmål til os, er det samme sted, du skal henvende dig.
Når du har læst dagens historier, ville vi blive glade, hvis du vil huske at prikke til personen ved siden af dig og fortælle om SkanderborgLIV.
Har du lyst til at følge os på Facebook, hvor vi løbende deler vores historier, kan du gøre det ved at klikke her.
Fortsat god tirsdag!
Skanderborg krabber sig tilbage efter fald på årlig erhvervsliste
Først gik det rigtig godt, så gik det skidt, og nu går det bedre igen. Det er i kort form fortællingen om Skanderborg Kommunes 11-årige rutsjebanetur op og ned ad Dansk Industris årlige liste over landets mest erhvervsvenlige kommuner.
Vi har set nærmere på, hvad Skanderborg gør godt og skidt, og vi har spurgt borgmester Frands Fischer (S), hvad der er roden til både modgang og medgang.
Læs artiklen her.
Flere skal køre med flextrafik - men hvor mange flere?
Der bliver hvert år kørt tusindvis af ture med de forskellige flextrafik-løsninger, som kommunen og Midttrafik udbyder som alternativ til de konventionelle busser. Men det er ikke nok, mener Claus Leick (SF), formand for Skanderborg Kommunes plan- og miljøudvalg.
Derfor bruger kommunen nu en halv million på at rydde op, forenkle og kommunikere skarpere om Flexbus, Flextur, Flextur Ung og Plustur, som tilbuddene hedder.
Men hvornår benytter nok borgere sig af løsningerne? Det har vi spurgt udvalgsformanden om.
Læs artiklen her.
Nyt dagtilbud i Stjær
De fysiske rammer til Stjærs kommende landsbyordning er ikke gode nok, og derfor skal der bygges et nyt dagtilbud, der står færdigt i 2023. Det betyder samtidig, at kapaciteten forøges en anelse, så kommunen håber, at Stjær kan håndtere det stigende børnetal, som befolkningsprognoserne peger på.
Vi har interviewet dagtilbudschef Charlotte Styver - læs artiklen her.