Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Adelgade, Skanderborg

Millionbeløb til løft af midtby skrumper. Hvad gør vi?

Da vi flyttede hertil, blev vi advaret af familie og venner. De kaldte Skanderborg for en gennemkørselsby. Men vi ser et stort potentiale i byen med den skønne natur og håber, at byrådet har det politiske mod til at skabe et stemningsfyldt og rart miljø i Adelgade. Et centrum for byens liv, hvor man har lyst til at opholde sig.

Sådan lyder beskeden til byrådet i Skanderborg fra én af de mange borgere, som i foråret benyttede sig af chancen for at skrive til kommunens åbne brevkasse. En brevkasse, som er ét af flere forsøg fra kommunens side på at få borgerne til at bidrage med inputs og ønsker til udviklingen af midtbyen i Skanderborg. Et emne, som politikere, borgere og handlende i årevis har diskuteret.

Men hvad er der egentlig sket med udviklingen af midtbyen i kommunens hovedby?

Det korte svar er: Ikke så meget, som der var lagt op til.

I 2016 godkendte byrådet ellers en helt ny politik for midtbyen med en strategi for, hvordan alt fra ny belægning, til trafikafvikling og byinventar skulle forvandles. En politik, som skulle føre til forbedret trafikafvikling i midtbyen og ændre gadens visuelle udtryk med ny sammenhængende belægning, gadebelysning, grønne oaser og lækkert byrums-inventar.

Ansigtsløftet i Adelgade ville sådan cirka løbe op i 40 millioner kroner. Det er, som du måske allerede har gættet, den primære årsag til, at alt ikke er forløbet som planlagt.

Imens byrådet investerer millioner af kroner i nye dagtilbud, skoler og plejehjem, er budgettet for opgraderingen af midtbyen på de 40 millioner kroner skrumpet til 8,5 millioner kroner. Derfor er der ifølge formanden for kommunens plan- og miljøudvalg i øjeblikket kun råd til at lave "et ordentligt" byfornyelsesprojekt i den ene ende af Adelgade.

Hvorfor byrådet har besluttet, at pengene primært skal bruges til en delvis opgradering af den ene ende af gaden, imens der ikke kommer til at ske noget nævneværdigt i den anden ende af gaden, svarer han på i artiklen, som du finder et link til længere nede i dagens nyhedsbrev.

At den anden ende af Adelgade må vente på et løft, ærgrer den nyvalgte formand for Skanderborg City, Jens Juhl. Men han har taget ja-hatten på, og er klar på en ny omgang konstruktiv idéudvikling med fokus på byforskønnelse for få midler i Skanderborgs byrum.

Han har bare ét ønske.

Dialogen imellem cityforeningen og kommunen skal styrkes og forenkles. Ellers er der ifølge ham erfaring for, at initiativerne aldrig bliver omsat til handling. Hvordan han mener, at det kan gøres, og hvorfor han er mere lun på tanken om at forvandle Adelgade til en "misk-mask" gade i stil med Jægergårdsgade i Aarhus end en gågade, kan du få svar på i artiklen herunder.

Hvad der skal til for at omsætte en vild idé til handling og give Skanderborg et nyt, spændende byrum i en tid med pres på de kommunale kroner, ved Find Lykkebøe fra Foreningen "Skønnest ved Skanderborg" noget om.

Han har i to år været tovholder på et samarbejde imellem kommunen, foreninger og handlende, som i weekenden førte til, at verdens første Ole Lund Kirkegård inspirerede legeplads så dagens lys i Skanderborg.

Historien om, hvordan man rejser 1,1 million kroner til en ny og tiltrængt legeplads, når kommunen kun er klar til at hoste op med halvdelen af pengene, får du også i dagens nyhedsbrev.

Vi har på SkanderborgLIV tidligere talt med kommunalforsker Roger Buch om, at vi nok skal til at vænne os til i højere grad selv at bidrage til festen, hvis vi vil have lækre byrum, udendørs fritidsaktiviteter og legepladser.

Dengang sagde han:

- Faktum er, at beskeden fra kommunerne længe har været, at borgerne i højere grad må klare sig selv. Kommunerne har i dag mange flere opgaver end tidligere. De har bare ikke fået mange flere penge at gøre med, end de havde i 1980'erne. De skal blandt andet sørge for velfærdsydelser til det stigende antal ældre, børn og handicappede, så de er tvunget til at fokusere på kerneopgaverne. Og dem hører fritidsområdet altså ikke under.

At dømme efter den seneste udmelding fra borgmester Frands Fischer (S), som i disse dage forsøger at lande en budgetaftale med de andre partier i byrådet om, hvordan kommunens fire milliarder kroner skal fordeles næste år, skal vi ikke sætte næsen op efter, at tingene har ændret sig meget, siden vi talte med kommunalforskeren før sommerferien.

- Alle undersøgelser peger på at det sted, der kommer allerflest børn i kongeriget Danmark de kommende år, er i Skanderborg. Vi har så mange bundne anlægsopgaver, at vi næsten kun kan diskutere, om vi skal bygge cykelstier for tre millioner kroner til næste år eller lade være, siger Frands Fischer.

Det lyder altså umiddelbart ikke som om, at der bliver mange kommunale millioner tilovers til nice-to-have projekter som en legeplads eller en lækker handelsgade i årene frem.

Hvad gør vi så?

Det kan du måske spørge dig selv om, når du går en tur ned af Adelgade til det årlige Kræmmermarked i weekenden, eller når du næste gang ærgrer dig over, at der ikke er et ordentligt sted at mødes om udendørs aktiviteter i dit lokalområde.

Jeg hører meget gerne fra dig, hvis du er stødt på svar et sted i dit lokalområde, eller hvis du har andre inputs til dagens emnevalg - eller nye emner til kommende nyhedsbreve. Skriv til besok@skanderborgliv.dk eller find SkanderborgLIV på facebook.

Som altid er du også mere end velkommen til at sende mailen her videre til andre i omgangskredsen.

På den måde hjælper du os med at nå endnu længere ud med vores historier om livet i Skanderborg og dem med at få øje på os - og vores måde at lave lokaljournalistik på.

Tak fordi du læser med.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Verdens første legeplads med næsehornet Otto vækker opsigt

Få dage efter, at verdens første Ole Lund Kirkegaard-inspirerede legeplads så dagens lys i Skanderborg, tog Melissa og Vilja Boldhaus fra Langå på tur til Skanderborg. - Vi tager gerne på tur til områdets mest spændende legepladser, og den her jo virkelig speciel, lød det fra Melissa, da SkanderborgLIV mødte hende og Vilja på 4,5 år mandag formiddag. Hvordan det er gået til, at Skanderborg har fået en legeplads, som folk kommer kørende langvejs fra for at opleve, og hvordan det er lykkes at rejse 1,1 million kroner til projektet, fortæller Find Lykkebøe fra Foreningen Skønnest ved Skanderborg om her.

Lad os tage ja-hatten på: Adelgade har da potentiale

Jens Juhl, Chokoladefabrikken, Skanderborg

- Vi kan sagtens fortsætte med at gå rundt og sige til hinanden: Adelgade er godt nok en dum gade. Vi kan også sige: Okay, det er måske ikke den pæneste handelsgade, men den er da bred, og den har potentiale, sagde formanden for Skanderborg City, Jens Juhl, da jeg besøgte ham til et stykke chokolade og en snak om udviklingen af midtbyen.

Hvordan han drømmer om at lave Adelgade om til en misk-mask gade a la Jægergårdsgade i Aarhus, og hvilke budgetvenlige idéer han har til en foreløbig forskønnelse af hele Adelgade, kan du blive klogere på i dagens interview.

- Vi har ikke råd til at give hele Adelgade et løft nu, men..

Claus Leick

Først blev der talt om at give handelsgaden i kommunens hovedby en omfattende makeover for 40 millioner kroner. Nu er der "kun" råd til at lave et ordentligt byforskønnelsesprojekt i den ene ende af Adelgade i Skanderborg. Bliv klogere på, hvad der er sket i mellemtiden, og hvorfor formanden for kommunens miljø- og planudvalg, Claus Leick (SF), kalder den kommende delvise opgradering af Adelgade for det muliges kunst, kan du blive klogere på her

Vaccinationscenter lukker i en uge: Der skal festes

Kim Larsen & Kjukken på Sølund Festival i Skanderborg. Foto: Morten Pape

I den her uge er der ikke mulighed for at blive vaccineret i festsalen på Sølund i Skanderborg. Region Midtjylland og Skanderborg Kommune har midlertidigt lukket vaccinationscentret af en ganske særlig årsag. På fredag holder Sølund Musik Festival "Festlig Fredag" under overskriften "Det bliver godt igen" for nogle af de mange trofaste festivalfans, som i to år er gået glip af et af årets absolutte højdepunkter på grund af coronapandemien. Hvad aflysningerne har betydet, og hvorfor lige netop den festival er så vigtig for festivalgængerne, kan du læse om her.