Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En far henter sine børn fra børnehaven på traktor i Stjær. Det er ikke hverdagspraksis, understreger han. Foto: Christian Bæk Lindtoft

I Stjær er solen sort

Det er med disse ord, Helene Simoni Thorup beskriver, hvad der er med til at gøre Stjær i den nordøstlige del af Skanderborg Kommune til en landsby, der er så fuld af initiativ, virkelyst og nyskabelser, at den nu konkurrerer med blot to andre landsbyer om at blive kåret som årets landsby af Landdistrikternes Fællesråd.

I Stjær er solen sort - lyder det kryptisk? Klirrer tiøren ikke helt mod gulvet endnu? Det skal du ikke skamme dig over. For det er ikke hele forklaringen på, hvad der gør Stjær til Stjær, og Helene Simoni Thorup, der er formand for borgerforeningen, satte heldigvis mange flere ord på, da SkanderborgLIV besøgte landsbyen tidligere på ugen.

Og alle de ord finder du i dette nyhedsbrevs første historie, men jeg skal på forhånd advare dig om at antage, at du vil forstå Stjær til fulde, når du har læst den.

Jo, jo, nogle timer i landsbyen og adskillige snakke med byens borgere bringer dig selvfølgelig temmelig tæt på at forstå, hvordan en på overfladen undselig flække i klassisk dansk landsbyforklædning kan entrere med EU, som var det det mest naturlige i verden. Hvordan frivillige kræfter fik en regnvandssø ud af et kommunalt kloakeringsprojekt - bare ved at gribe taktstokken, hvor de fleste ville tro, at den ikke kunne vristes ud af hænderne på de formelle beslutningstagere.

Alt det konkrete, alle projekterne - de er lette nok at forstå. Men hvorfor lige netop Stjær har en ekstrem virkelyst og et helt naturligt entreprenørskab kodet ind i sin landsby-dna, har selv byens egne borgere vanskeligt ved at forklare. Det er bare sådan det er, og sådan har det altid været, lyder det. Især når man taler med en kvinde som Helene Simoni Thorup, forekommer Stjærs stærke fællesskab at være det mest naturlige sociale fænomen.

Og selv om to helt konkrete nybrud i deres måde at drive forening på muligvis kan forklare, hvordan Stjær-borgerne gør, og hvorfor der er så kort fra tanke til handling i byen, så er det langt mere vanskeligt at finde årsagen til, at lige netop denne lille landsby i Skanderborg Kommune er i stand til rent faktisk at skabe de nybrud, der resulterer i alt fra grønne handleplaner og ladestandere til elbiler til 35 kilometer trampesti med sig.

Uanset hvad, og uanset om de får prisen, er Stjær en landsby, der kan noget særligt, og som har en erklæret ambition om at være kilde til inspiration for andre landsbyer.

Derfor har vi helliget Stjær hele dette nyhedsbrev, og du får i alt fire historier om en landsby med en udpræget skaberkraft. I de kommende nyhedsbreve vender vi stærkt tilbage til andre dagsordener, og særligt kommunalvalget rykker i takt med kalenderen højere og højere op på vores spiseseddel.

I den forbindelse er vi meget interesserede i at høre, hvad du mener, er de vigtigste politiske temaer. Er der konkrete historier, der er i berøring med byrådet, som vi bør kigge på? Er der problemer eller udfordringer, som hverken vi eller byrådet har øje for? Tip mig på chbli@skanderborgliv.dk.

Det er også til den adresse, du skal hakke i tasterne, hvis du har ris eller ros til SkanderborgLIV.

Tilbage er der blot at sige tak for din tid, og tak fordi du læser med. Og husk, at hvis du kan lide, hvad du læser, må du endelig fortælle din sidemand om os.

God torsdag!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Årets landsby? I Stjær rider fællesskabet samme dag, som de sadler - og især to centrale nybrud i foreningslivet har haft afgørende betydning

Stjær er, hvis du spørger borgerne selv, Jyllands hjerte. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Tag med på reportage til Stjær og hør borgerforeningens formand, Helene Simoni Thorup, fortælle og forklare, hvordan landsbyen i Skanderborg Kommune adskiller sig fra mange andre landsbyer. En del af svaret finder man i en ganske særlig organisering af de frivillige kræfter, som ifølge landsbyformanden fungerer som både den muskel og den hjerne, der får enkelte borgeres drømme og ideer til at blive til virkelighed.

Læs historien her.

Borgere: Sådan har det altid været stærk i Stjær

Søren Hagelskjær har boet hele sit liv i Stjær. Efter afsluttet folke- og efterskole går han nu på handelsgymnasiet i Skanderborg, men de ensporede klassetrin på Stjærskolen har betydet, at han stadig har tætte venskaber med sine folkeskolevenner. 10 af dem mødes han med en gang om måneden for at drikke øl og have det sjovt. Foto: Christian Bæk Lindtoft

På den ene side har Stjær altid udmærket sig ved at have et særdeles stærkt fællesskab. På den anden side har nye, unge kræfter givet landsbyen et gearskifte, så projekterne nu strømmer frem, og rigtig mange af dem faktisk bliver til noget. Vi har spurgt Stjærs indbyggere, hvad de mener, gør kandidaten til årets landsby til noget specielt.

Læs historien her.

Dynamik, virkelyst og handlekraft: Hvordan gør de i Stjær?

Helene Simoni Thorup, formand for borgerforeningen i Stjær, foran brugsen i landsbyen, hvor frivillige selv har skaffet bænke og blomsterkummer. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Det er let nok. Alle kan gøre som Stjær. Det er i hvert fald det indtryk, man får, når Helene Simoni Thorup fortæller om de foretagsomme borgere i byen og de mange påfund, der hele tiden dukker op. Men hvordan? Vi har bedt formanden for borgerforeningen give sit bud på en opskrift, andre landsbyer kan bruge, hvis de vil gøre Stjær kunsten efter.

Læs historien her.

12 forskere, en befolkning i vækst og folkeskolens kæledægge: Her er en række centrale tal om Skanderborgs landsbyduks

Stjær kan blive årets landsby 2021. Landdistrikternes Fællesråd, der uddeler prisen, skal vælge mellem Stjær, Skovsgaard i Jammerbugt Kommune og Broagerland i Sønderborg Kommune. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Besøget i Stjær var et forsøg på, med en tyndslidt kliché, at komme ind under huden på det lille lokalsamfund. Men hvordan ser Stjær ud fra helikopteren? Vi har drænet statistikbanken for tal.

Klik her og få en hurtig overflyvning over landsbyen.