Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Bettina Sønderskov

Hvorfor bygger de ikke noget lækkert på den grund?

Det spurgte jeg mig selv om, da jeg for seksten år siden parkerede ved Kvickly i Skanderborg og blev betaget af den uforstyrrede sø-udsigt for første gang. Jeg var lige flyttet til byen og havde ingen anelse om, at andre på omtrent samme tidspunkt spurgte sig selv: Hvorfor får vi ikke nogen til at bygge et højhus i 15 etager på den grund?

Et halvt år senere blåstemplede det daværende byråd idéen i Kommuneplan 2005. Her blev der åbnet op for at bygge et nyt højhus og vartegn i Skanderborg, som med sine 51 højdemeter ville være på højde med den laveste bebyggelse i Skanderborg Bakker og kunne ses helt fra Ejer Baunehøj og fra en kano i den østlige ende af Mossø.

Som bekendt står der ikke noget vildt højhus og markerer indgangen til Skanderborgs handelsgade i dag. Faktisk er der ikke noget, der har forandret sig på den attraktive grund siden dengang, udover at Kvickly-butikken blev lukket i 2019 og nu står tom.

Hvorfor der ikke er nogen, der har bygget noget lækkert på den centrale søgrund endnu, og hvorfor der er politisk stemning for at skrive muligheden for at bygge så højt i Skanderborg ud af den kommende kommuneplan kan du læse om i dagens nyhedsbrev.

Her kan du også læse om, at udviklingen af et nyt byggeri til grunden er havnet i et vadested, fordi kommunen, ifølge Coop, begrænser rammerne for byggeriet på grunden så meget, at det bliver umuligt at få økonomi i projektet. I hvert fald, hvis det også skal indeholde en ny, mindre dagligvarebutik, som det har været planen, siden Kvickly lukkede i 2019 for at blive erstattet af en SuperBrugsen i den anden ende af Adelgade.

Hvorfor det er helt centralt for borgerne og de handlende i den ende af byen, og hvorfor Coop også vurderer, at der med den kommende befolkningstilvækst i midtbyen faktisk er grundlag for at etablere en dagligvarebutik, får du også svar på i dagens nyhedsbrev.

Selvom jeg hører til dem, der synes, at der skal bygges noget nyt og lækkert på den tomme grund i midtbyen, må jeg tilstå, at jeg altid har undret mig lidt over, hvordan det kom på tale at bygge et højhus i 15 etager i Adelgade.

Derfor er jeg med hjælp fra Skanderborg Lokalarkiv og den daværende borgmester dykket ned i historien om, hvordan og i hvilken tid idéen til det sidenhen så omdiskuterede højhus egentlig opstod.

Til sidst i dagens nyhedsoverblik, finder du et par korte historier om en ualmindelig sej Taekwondo-kæmper fra Ry, Søbadet i Skanderborg, der lukker for en stund, og nogle ret så spændende forhandlinger, som byrådet har taget hul på.

Nu er der bare tilbage at ønske dig en rigtig god weekend.

Giv lyd, hvis du har tips til andre vigtige historier, vi skal dykke ned i, eller hvis du har inputs, ris eller ros til dagens artikler. Du kan enten skrive direkte til besok@skanderborgliv.dk, eller skrive til os igennem facebooksiden SkanderborgLIV.

Som altid er du mere end velkommen til at sende mailen her videre til andre, der kunne have interesse i at læse dagens historier og følge med i vores dækning af de vigtige diskussioner og begivenheder i Skanderborg Kommune.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Udvikling af Kvickly-grund er havnet i et vadested

Lige nu er gavlmaleriet af huset fra Ole Lund Kirkegaards univers måske nok det mest spændende byggeri, man kan få øje på, når man ser ud over parkeringspladsen ved den gamle Kvickly-butik i Adelgade. Det vil kommunen og Coop gerne lave om på. Men det er lettere sagt end gjort.

Et nyt forslag om at ændre rammerne i kommuneplanen, så den tilladt byggehøjde og bebyggelsesprocent på den gamle Kvickly-grund i Skanderborg reduceres markant, får ejeren af grunden til at protestere højlydt.

- Med så snævre rammer, kommer der nok ikke til at ske noget nævneværdigt, siger Coops ejendomschef.

Hvorfor er det så svært, at blive enige om et passende projekt til grunden, og hvad der sker med den nye dagligvarebutik, som Coop lovede at etablere, da Kvickly lukkede i 2019?

Det kan du få du svar på her

Sejt vartegn eller hæsligt monstrum: Historien om højhuset, der aldrig blev til andet end et yndet debatemne

For 16 år siden blev muligheden for at bygge et højhus i 15 etager på Kvickly-grunden i Skanderborg skrevet ind i kommuneplanen.  I 2021 bliver den efter alt at dømme skrevet ud igen. Er du nysgerrig på, hvor idéen til så højt et byggeri i Skanderborg kom fra og hvilken tid, tanken er et produkt af? Så tag med på en tidsrejse til starten af nullerne i Skanderborg her.

Rollemodel fra Ry bærer fanen ind til Paralympiske Lege

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Så glad så Taekwondokæmperen Lisa Gjessing fra Ry ud, da hun i juni stillede op til fotografering med sin fanebærer-makker Daniel Wagner. Når de to på tirsdag under åbningen af de Paralympiske Lege i Tokyo bærer Dannebrog ind, ser hun nok mindst ligeså glad ud. De to fanebærere er ifølge Midtjyllands Avis blandt andet udvalgt, fordi de har været inspirerende rollemodeller for andre.

- Jeg går udfra, at det med at blive kaldt et forbillede er noget med, at komme igennem et knoglekræftforløb, en amputation af min hånd og alligevel få noget godt af livet. Jeg har det godt med at vise det uperfekte, brugte selv andre paraatleter som inspiration, da jeg lå for nedrullede gardiner på hospitalet efter operationen, fortæller OL-kæmperen i et længere interview med Midtjyllands Avis, som du kan finde her.

Politikere gør klar til at fordele de kommunale kroner

Skal der sættes penge af til en ny Multipark ved Sct. Georgs Gården i Skanderborg? Skal vi give den opsøgende beskæftigelsesindsats i kommunens udsatte områder en saltvandsindsprøjtning, eller skulle vi se at komme i gang med at rette op på efterslæbet på vedligeholdet af kommunens folkeskoler, som for nogle år siden blev vurderet til at være på omkring 100 millioner kroner? Mulighederne er mange, og midlerne ... ja, dem er der nok ikke helt så mange af. Politikerne har taget hul på forhandlingerne om næste års budget. På torsdag den 26. august inviterer kommunen til digitalt borgermøde, hvor du kan bliver klogere på, hvordan det ser ud med økonomien, og hvilke områder politikerne har planer om at prioritere. Læs mere, om hvordan du deltager her

Bybad lukker, så sauna kan blive klar

Sådan så det ud, da Bybadet i Byparken blev indviet lige før sommerferien. På grund af verdensomspændende mangel på certificeret limtræ, var der noget, der manglede. Det er entreprenøren nu i fuld gang med at rette op på, lyder det fra Skanderborg Kommune. Bybadet bliver nemlig løbet af de kommende måneder opgraderet med sauna, multilokale, omklædning, toiletter og depotrum til opbevaring af blandt andet kajakker. Fra den 30. august vil en del af Byparken derfor være afspærret som byggeplads i to måneder. Kommunen forventer, at det hele er klar til genåbning igen i november, så vinterbaderne kan komme til. I mellemtiden kan du læse, om Danmarks eneste bibliotek med bybad her.