Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Aslaug Færch, Himmelbjerggården

Drøm om øko-landsby på Himmelbjerget giver hovedbrud

Aslaug. Hun er vild.

Med de ord beskrev borgmesteren fornylig sjette-generations iværksætteren, Aslaug Færch Johnsen. Hun er én af de tilflyttere i kommunen, som han og kommunens embedsfolk har været i en ualmindelig tæt og lang dialog med, siden hun i foråret 2017 flyttede ind på Himmelbjerggården ved Ry med sin lille datter.

Med sig i bagagen havde hun en drøm om at forvandle områdets 14 bygninger, som tidligere har huset drengehjem, behandlingscenter og døgninstitution til et levefællesskab og inspirationscenter for bæredygtig udvikling.

Hvorfor den drøm giver hovedbrud i kommunen, og hvorfor en ny lokalplan for området, som kan rumme visionerne, indtil videre har været undervejs i tre et halvt år, kan du læse om i dagens nyhedsbrev.

Her får du også historien om, hvordan livet ændrede sig for Aslaug Færch Johnsen, da hun fik råderet over sin egen formue. En formue, der forpligter, som hun siger. De nye muligheder for at gøre en forskel, fik hende til at spørge sig selv, hvad hendes rolle i en verden med store klimaudfordringer og behov for nye og mindre ressourcekrævende måder at arbejde og leve på, skulle være.

Hvordan drømmen om at skabe et fysisk samlingspunkt for folk, der arbejder med bæredygtig omstilling opstod, og hvorfor hun endte med at etablere det på Himmelbjerget og ikke i Italien, hvor hun har boet i 18 år, kan du også læse om i dagens nyhedsbrev.

I dagens interview fortæller hun blandt om, hvordan de på Himmelbjerggården løste et stort dilemma ved at købe genbrug for 800.000 kroner i de lokale genbrugsbutikker. Apropos genbrug og ting, vi smider ud, så åbner Rys nye "Værdipark" lørdag efter næsten et års ombygning.

Hvorfor den nye genbrugsplads er indrettet med opholdsområder, blomsterbede, grønne tage og kreative genbrugsløsninger, kan du få svar på i dagens "5 spørgsmål til udviklingschefen fra Renosyd."

Til sidst i nyhedsoversigten finder du en historie om kommunens største parkeringskælder, der har fået sætningsskader.

Den har vi skrevet på baggrund af et tip fra en læser. Tak for det :-).

Sidst men ikke mindst, har vi i dagens nyhedsoverblik en historie med fra vores nye søstermedie FavrskovLIV. De mødte transportministeren, da han forleden turnerede rundt i Lading-området og talte om en sag, som har stor interesse i Skanderborg Kommune.

Hvad han sagde om den nye motortrafikvej, som efter planen skal etableres henover et naturplateau i den nordlige del af Skanderborg Kommune, og hvorfor borgere på den anden side af kommunegrænsen er vildt utålmodige efter at få gang i vejbyggeriet, få du også svar på.

Det var ordene for i dag.

Inden sommerhuset kalder, og weekenden skal nydes, vil jeg gerne takke alle jer, der læser med og bidrager med inputs til vores dækning af livet i kommunen.

Det er vigtigt og værdsat.

Bliv endelig ved med det.

Husk også at sende mailen her videre til jeres netværk, hvis I heller ikke synes, at de skal gå glip af muligheden for at opdage SkanderborgLIV og vores måde at lave lokaljournalistik på.

God weekend.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Fra drøm til virkelighed: Hvem køber genbrugsmøbler for 800.000 kroner og hvorfor?

De fysiske rammer på Himmelbjerggården er transformeret. Det har indkøb for 800.000 kroner i de lokale genbrugsbutikker blandt andet bidraget til. Nu håber Aslaug Færch Johnsen, at hun får de nødvendige dispensationer til at føre drømmen om en øko-landsby på Himmelbjerget, som skal bestå af det ypperste og mest sublime inden for bæredygtigt byggeri, ud i livet. Historien om, hvordan Aslaug fik råderet over en formue, og skiftede tilværelsen som tøjdesigner i Italien ud med et liv som visionær leder på Himmelbjerggården, kan du læse her

Hvor svært kan det være at give lov til øko-landsby?

Drømmen om at bygge tyve nye, små boligenheder op som en bæredygtig øko-landsby på Himmelbjerggården strider imod grundprincipperne i planloven, som kommunen er forpligtet til at arbejde for. Det giver hovedbrud i kommunen, fordi der er et stærkt ønske fra lokalpolitikerne om at hjælpe det visionære projekt på vej. Få svaret på, hvorfor det er så svært for kommunen at lave en lokalplan, som tillader nybyggeri i det åbne landskab her.

Hvorfor skal ny genbrugsplads i Ry være så "fancy"?

Foto: Mads Dalegaard

Efter at Ry-borgerne i månedsvis har været nødt til at trille traileren til Skanderborg eller Galten for at komme af med deres storskrald, kan de fra i morgen smutte op i byens nye "Værdipark". Hvorfor Renosyd mener, at de kan ændre folks adfærd og få flere til at sortere og genanvende affald, at de bygger værdiparker med opholdsområder, grønne tage og blomsterbede og smækker gamle fliser op på pladsens gæstetoilet, svarer chefen for drift og udvikling i Renosyd på her. 

Ugens undrehistorie: Hvad sker der i P-kælderen?

Hmm. Hvorfor er der brug for at afstive en del af parkeringskælderen under det 10.000 kvadratmeter store indkøbscenter Bloms Butikker i Skanderborg? Det har vi spurgt centerchefen om. Foto: Bettina Sønderskov

Hvis du fornylig har været en tur forbi kommunens største parkeringskælderen under indkøbscentret, Bloms Butikker i Skanderborg, har du måske (også) undret dig over, at elevatorerne og indkøbsvognene delvist er buret inde bag en stribe blå- og rødmalede jernstænger. Og at én søjlerne i den populære p-kælder er skærmet af med spånplader.

Hvad der er sket, og hvorfor det ifølge centerchef Flemming Enghave ser noget mere dramatisk ud, end det er, kan du læse her.

Minister på charmetur: Den kamp kan I godt opgive

Benny Engelbrecht (S) (t.h.) besøgte mandag Lading-området for at forsikre borgerne om, at der ikke bliver ændret på linjeføringen af en ny strækning motortrafikvej, som mildt sagt er upopulær i Skanderborg Kommune. Foto: Jesper Rehmeier

Transportminister Benny Engelbrecht (S) slog mandag over for vores nye søstermedie FavrskovLIV under et besøg i nabokommunen fast, at den vedtagne linjeføring af en ny motortrafikvej igennem et naturplateau i Skanderborg Kommune ikke kan ændres.

Selvom der før sommerferien blev indgået en bred politisk aftale om den sydlige linjeføring, kæmper utilfredse borgere i Herskind-Skivholme området fortsat for at ændre beslutningen. Men det kan de godt opgive, lød det fra transportminister Benny Engelbrecht.

- Beslutningen står fast. Vi skal have lavet en ny VVM-redegørelse med udgangspunkt i den sydlige linjeføring. Der kan være behov for nogle mindre tilpasninger, for projektet er ikke på den måde støbt i beton, men linjeføringen er ikke til diskussion, sagde han.

Undrer du dig over, at folk i vores nabokommune er så opsatte på at få bygget en motortrafikvej i en fart, imens borgere og politikere i Skanderborg Kommune, ønsker den derhen hvor peberet gror, kan du blive klogere på naboernes og ministerens syn på sagen her.