Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen på 20 år stiller op for Alternativet til efterårets kommunalvalg i Skanderborg Kommune. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Kan folk over 40 ikke lave politik for de unge?

Det er i virkeligheden et meget godt spørgsmål: Kan folk, der for længst har passeret de 40 år, ikke lave velfungerende politiske løsninger for de borgere, der endnu ikke er fyldt 30?

For netop dét spørgsmål er inde at røre ved noget af det mest centrale i det repræsentative demokrati, vi har Danmark og i landets 98 kommuner: At de folkevalgte indsættes i byrådene under den forudsætning, at de varetager interesser på vegne af dem, der har stemt dem ind.

Og når byrådets gennemsnitsalder her i Skanderborg er 58,9 år, og den yngste lige nu er 37 år gammel, kan man passende stille et andet spørgsmål: Hvem i byrådet varetager interesserne på vegne af de unge i kommunen, og er de gode nok til dét arbejde?

Det var ét af de spørgsmål, jeg stillede 20-årige Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, da jeg interviewede hende til SkanderborgLIVs serie om de få unge under 30 år, der vælger at stille sig til rådighed for Skanderborg Kommunes demokrati, og som du vil kunne finde på stemmesedlen, når du og kommunens andre borgere til november går til kommunalvalg.

Hvad svarede hun så? Kan politikere over 40 ikke lave politik for unge?

- Jo, men jeg tror ikke, det er dem, der er bedst til det. Jeg tænker, at politikken altid bliver bedre, når man spørger dem, det handler om, svarede Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, der stiller op for Alternativet.

Hun mener, at det er et stort problem, at de unge i Skanderborg Kommune, så vel som i resten af landet, mangler demokratisk selvtillid og stemmer i temmelig begrænset omfang, når det drejer sig om kommunalvalgene. Hvorfor det forholder sig sådan, og hvorfor det er et problem, kan du læse den unge alternativists bud på interviewet, som er det femte kapitel i serien, vi har kaldt "De unge kandidater".

De fire første kapitler, hvor du kan møde Tobias Brus Mikkelsen (20 år, DF), Robert Ladefoged Laursen (22 år, V) og Sebastian Støckler (21 år, V) finder du også i dette nyhedsbrevs-overblik. Det sjette kapitel, hvor vi skal møde 29-årige Daniel Holm fra Dansk Folkeparti, lander i din indbakke den kommende uge, hvor vi skruer op for vores dækning af livet i Skanderborg Kommune i takt med, at vi selv og vores læsere vender tilbage til fra ferie.

I den anledning har vi nederst i dagens nyhedsbrev et bud på, hvad du kan opleve, når turen ikke længere går til Sydens sol og sommer, men i stedet kunne gå til Svejstrups gamle præstegård.

Tilbage er der blot at ønske dig god læselyst. Som vores faste læsere vil vide, kan du altid henvende dig med ris, ros, tips og øjenåbnere til os på chbli@skanderborgliv.dk.

Er du ikke fast læser, og har du fået tilsendt dette nyhedsbrev af en ven, en kollega eller et familiemedlem, og kan du lide, hvad du læser, kan du hoppe ind på vores hjemmeside og tilmelde dig dette nyhedsbrev - klik her.

God onsdag!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

- Når så mange af byrådspolitikerne er ældre, gavner det jo ikke altid de unge

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen er 20 år og stiller op for Alternativet til efterårets kommunalvalg i Skanderborg Kommune. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Skolesystemet skal være bedre til at håndtere mistrivsel, for da hun i sin skoletid selv havde brug for kommunal hjælp, slog systemet ikke til, og faderens sygeforsikring blev vejen til psykologhjælp.

Og så elsker hun politik. Allerede sidste år blev hun valgt som Alternativets ungeordfører på landsplan, og da finanslovsaftalen landede i efteråret 2020, havde Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen af egen drift og via partiets eneste folketingsmedlem, Torsten Gejl, sat sit helt eget landspolitiske aftryk.

Men kampen for en af de 29 pladser i byrådssalen i Skanderborg handler i særlig grad om, at unge i Skanderborg-området i langt højere grad skal inddrages i debatten om kommunens nutid og fremtid.

Læs femte kapitel i serien "De unge kandidater", hvor vi interviewer en af de yngste, der stiller op til efterårets kommunalvalg i Skanderborg Kommune: Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen.

Unge er en mangelvare i lokalpolitik: I Skanderborg er kun tre under 30 år blevet valgt siden 2005

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen på 20 (til venstre), Robert Ladefoged Laursen på 22 (i midten) og Sebastian Støckler på 21 (til højre) stiller alle op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune til efteråret. Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen stiller op for Alternativet, de to andre for Venstre. Foto: Christian Bæk Lindtoft

De er der ikke lige nu. Og de har meget sjældent været der, de unge medlemmer af byrådet i Skanderborg Kommune. I løbet af de sidste fire valg har 25 unge mennesker under 30 år stillet sig til rådighed for kommunens demokrati, men for kun tre af dem er det lykkedes at blive valgt ind i byrådet.

I dette første kapitel af vores serie "De unge kandidater" sætter vi tallene under lup. Hvor mange unge stemmer ved kommunalvalgene? Hvor stor en andel af de opstillede kandidater er under 30?

Og så spørger vi tre af de unge kandidater til det kommende kommunalvalg, som du kan møde i seriens andre kapitler, hvorfor det er et problem, at unge er underrepræsenteret på kandidatlisterne, ligesom Dansk Ungdoms Fællesråd giver deres bud på, hvorfor unges demokratiske engagement til kommunalvalgene halter.

Ung byrådskandidat: Det kræver rimeligt meget mod, og det er ikke noget, alle bare lige har

Robert Ladefoged Laursen studerer til daglig på erhvervsakademiet i Aarhus. Lige siden folkeskolen har han skridt for skridt bevæget sig i retning af det politiske, og nu er han klar: Han vil vælges som de unges stemme i byrådet til efteråret. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Ordene kommer fra Robert Ladefoged Laursen. Han er 22 år gammel, men er bestemt ikke nogen partipolitisk novice. Når han stiller op til efterårets kommunalvalg, er det faktisk ikke første gang. Allerede som 18-årig kunne man ved kommunalvalget i 2017 finde den unge mand fra Ry på stemmesedlen.

Hvad vil et ungt menneske som ham gerne ændre i Skanderborg Kommune? Hvordan kan man helt konkret se, at de unge ikke er repræsenteret i byrådet i dag? Og hvad kræver det, hvis man i dén alder skal kunne begå sig i lokalpolitik?

Det kan du læse Robert Ladefoged Laursens bud på i andet kapitel af serien "De unge kandidater".

Han er 20 år, stiller op for Dansk Folkeparti og har særligt én mærkesag: Seksuelle minoriteter i folkeskolen skal trives bedre

Tobias Brus Mikkelsens absolutte mærkesag handler om at hjælpe unge i LGBT-miljøet, der mistrives i Skanderborg Kommunes skoler. Men landsbyerne skal også have et løft, hvis han bliver valgt ind i byrådet. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Voerladegaards potentiale skal forløses og gøre landsbyen til den næste i rækken af centerbyer i Skanderborg Kommune. Sådan lyder én af de mærkesager, 20-årige Tobias Brus Mikkelsen tager med sig ind i kampen for at blive valgt ind i byrådet til efteråret. Men det er en anden sag, der for alvor får hans øjne til at gnistre, når han taler. Folkeskoleelever, der tilhører seksuelle minoriteter, skal have det langt bedre, end de har det i dag - også i Skanderborg.

Tallene viser, at der er noget at tage fat på. LGBT-eleverne overgår den generelle elevgruppe markant i forhold til mobning, ensomhed, selvskade og selvmordstanker.

Og det er dér, Tobias Brus Mikkelsen vil sætte alle kræfter ind.

Vores interview med den håbefulde DF'er er det tredje kapitel i vores serie "De unge kandidater".

Læs det her.

Kun én under 40 i byrådet: - Det er vildt, hvordan den yngre del af Skanderborg ikke er repræsenteret

21-årige Sebastian Støckler (V) stiller op til byrådet som en af de få unge kandidater. Han mener, at de unges perspektiv mangler, når byrådet laver politik. Foto: Christian Bæk Lindtoft

I dette fjerde kapitel af vores serie "De unge kandidater" kan du møde 21-årige Sebastian Støckler.

Hvorfor stiller han op? Hvad kan de unge i kommunen få ud af at være bedre repræsenteret blandt de politiske beslutningstagere i byrådet? Det kan du høre hans svar på i interviewet, ligesom han fortæller om sine overvejelser om at stille sig selv til rådighed og til offentligt skue i en ung alder.

Hvad har de så travlt med på den gamle præstegård?

Foto: Bettina Sønderskov

- Hvor skal den her blomst så hen?, spurgte et par engagerede unge arbejdsmænd, da SkanderborgLIV tirsdag besøgte den gamle præstegård i Svejstrup - en idyllisk lokation lidt uden for Skanderborg, som de seneste tre år har dannet rammen om alt fra sommerrestauranter under åben himmel til minikoncerter, kagesalg og loppemarkeder. Her havde børn og voksne i det foretagsomme bofællesskab travlt med at gøre klar til onsdagens første ryk-ind af gæster. Arrangementerne fortsætter frem til og med lørdag, og hvis du er nysgerrig på, hvad du kan opleve i den gamle klosterhave, kan du finde programmet her. Historien om de unge familier, som for fire år siden traf en vild beslutning og i fællesskab købte den gamle præstegård og skubbede til en udvikling, som allerede var i gang i det lille landsbysamfund, får du i næste uge.