Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sebastian Støckler er 21 år gammel og stiller til efterårets kommunalvalg i Skanderborg Kommune op for Venstre. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Hvem ved mest om at gå i skole i Skanderborg?

Ja - hvem ved egentlig mest om at gå i folkeskole i Skanderborg Kommune?

Hvis du spørger 21-årige Sebastian Støckler, om det er ham eller det siddende byråd, lyder svaret sådan her:

- Det er tre-fire år siden, jeg gik ud af folkeskolen, så jeg ved måske lidt mere om, hvordan det er at gå i folkeskole, end det siddende byråd gør. Ikke, fordi de ikke gør det godt, men jeg ser jo på det på en helt anden måde end de ældre politikere, fordi det er kortere tid, siden jeg har været i folkeskolen.

Men hvorfor er det vigtigt, hvem der ved mest om lige netop det? En erfaren byrådspolitiker eller en mand på 21 år?

Det er det, fordi netop denne mand kommer til at gøre et seriøst forsøg på at blive valgt ind i byrådet lige om lidt. Fordi han mener, at de unge slet ikke er godt nok repræsenteret, når der træffes politiske beslutninger - og fordi han er et politisk menneske, der vil være med til at udvikle Skanderborg Kommune.

Vores interview med Venstre-manden Sebastian Støckler er det fjerde kapitel i artikelserien "De unge kandidater".

En serie, hvor vi over flere uger denne sommer stiller skarpt på de få unge i kommunen, der stiller sig selv til rådighed for det lokale demokrati, og som tilbyder at være talerør for en generation, der i stort omfang bliver væk fra stemmeboksen til kommunalvalgene, og som er et sjældent syn på stemmesedlen.

De tre første kapitler finder du nederst i dette nyhedsbrev. Har du ikke læst dem endnu, kan du klikke på artiklerne og møde en anden ung Venstre-kandidat, Robert Ladefoged Laursen, samt Tobias Brus Mikkelsen fra DF, der går til valg på en mærkesag, der - indrømmer han selv - ikke just er en DF-klassiker.

I det første kapitel har vi lagt en masse tal om alder, befolkningssammensætning og stemmeprocenter frem. Tilsammen tegner de et billede af en generation, som lider af det, Dansk Ungdoms Fællesråd kalder lav demokratisk selvtillid. Også den artikel finder du i dette nyhedsbrev.

De kommende to onsdage giver vi dig kapitel 5 og kapitel 6 lige her i din indbakke. Her kan du møde endnu to unge mennesker, der brændende ønsker at udvikle og forandre Skanderborg Kommune.

Tilbage er der blot at sige dig et stort tak for at læse med. Du er som altid meget velkommen til at give din mening om SkanderborgLIV og vores journalistik til kende ved at skrive til mig på chbli@skanderborgliv.dk. Sidder du med et skarpt tip, en god fortælling eller et problem i kommunen, vi ikke har fået øje på, hører vi også meget gerne fra dig.

God fornøjelse med "De unge kandidater" - og fortsat god sommerferie!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Kun én under 40 i byrådet: - Det er vildt, hvordan den yngre del af Skanderborg ikke er repræsenteret

21-årige Sebastian Støckler (V) stiller op til byrådet som en af de få unge kandidater. Han mener, at de unges perspektiv mangler, når byrådet laver politik. Foto: Christian Bæk Lindtoft

I dette fjerde kapitel af vores serie "De unge kandidater" kan du møde 21-årige Sebastian Støckler.

Hvorfor stiller han op? Hvad kan de unge i kommunen få ud af at være bedre repræsenteret blandt de politiske beslutningstagere i byrådet? Det kan du høre hans svar på i interviewet, ligesom han fortæller om sine overvejelser om at stille sig selv til rådighed og til offentligt skue i en ung alder.

Unge er en mangelvare i lokalpolitik: I Skanderborg er kun tre under 30 år blevet valgt siden 2005

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen på 20 (til venstre), Robert Ladefoged Laursen på 22 (i midten) og Sebastian Støckler på 21 (til højre) stiller alle op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune til efteråret. Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen stiller op for Alternativet, de to andre for Venstre. Foto: Christian Bæk Lindtoft

De er der ikke lige nu. Og de har meget sjældent været der, de unge medlemmer af byrådet i Skanderborg Kommune. I løbet af de sidste fire valg har 25 unge mennesker under 30 år stillet sig til rådighed for kommunens demokrati, men for kun tre af dem er det lykkedes at blive valgt ind i byrådet.

I dette første kapitel af vores serie "De unge kandidater" sætter vi tallene under lup. Hvor mange unge stemmer ved kommunalvalgene? Hvor stor en andel af de opstillede kandidater er under 30?

Og så spørger vi tre af de unge kandidater til det kommende kommunalvalg, som du kan møde i seriens andre kapitler, hvorfor det er et problem, at unge er underrepræsenteret på kandidatlisterne, ligesom Dansk Ungdoms Fællesråd giver deres bud på, hvorfor unges demokratiske engagement til kommunalvalgene halter.

Ung byrådskandidat: Det kræver rimeligt meget mod, og det er ikke noget, alle bare lige har

Robert Ladefoged Laursen studerer til daglig på erhvervsakademiet i Aarhus. Lige siden folkeskolen har han skridt for skridt bevæget sig i retning af det politiske, og nu er han klar: Han vil vælges som de unges stemme i byrådet til efteråret. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Ordene kommer fra Robert Ladefoged Laursen. Han er 22 år gammel, men er bestemt ikke nogen partipolitisk novice. Når han stiller op til efterårets kommunalvalg, er det faktisk ikke første gang. Allerede som 18-årig kunne man ved kommunalvalget i 2017 finde den unge mand fra Ry på stemmesedlen.

Hvad vil et ungt menneske som ham gerne ændre i Skanderborg Kommune? Hvordan kan man helt konkret se, at de unge ikke er repræsenteret i byrådet i dag? Og hvad kræver det, hvis man i dén alder skal kunne begå sig i lokalpolitik?

Det kan du læse Robert Ladefoged Laursens bud på i andet kapitel af serien "De unge kandidater".

Han er 20 år, stiller op for Dansk Folkeparti og har særligt én mærkesag: Seksuelle minoriteter i folkeskolen skal trives bedre

Tobias Brus Mikkelsens absolutte mærkesag handler om at hjælpe unge i LGBT-miljøet, der mistrives i Skanderborg Kommunes skoler. Men landsbyerne skal også have et løft, hvis han bliver valgt ind i byrådet. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Voerladegaards potentiale skal forløses og gøre landsbyen til den næste i rækken af centerbyer i Skanderborg Kommune. Sådan lyder én af de mærkesager, 20-årige Tobias Brus Mikkelsen tager med sig ind i kampen for at blive valgt ind i byrådet til efteråret. Men det er en anden sag, der for alvor får hans øjne til at gnistre, når han taler. Folkeskoleelever, der tilhører seksuelle minoriteter, skal have det langt bedre, end de har det i dag - også i Skanderborg.

Tallene viser, at der er noget at tage fat på. LGBT-eleverne overgår den generelle elevgruppe markant i forhold til mobning, ensomhed, selvskade og selvmordstanker.

Og det er dér, Tobias Brus Mikkelsen vil sætte alle kræfter ind.

Vores interview med den håbefulde DF'er er det tredje kapitel i vores serie "De unge kandidater".

Læs det her.