Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Disse fire unge under 30 stiller alle op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune til efteråret. Skal man tro statistikken, vil ingen eller kun få af dem blive valgt. Øverst fra venstre er det Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, 20 år (ALT) og 20-årige Tobias Brus Mikkelsen (DF). Nederst fra venstre er det Robert Ladefoged Laursen, 22 år (V) og Sebastian Støckler, 21 år (V). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Hvor er de unge i byrådet? Korrekt - de er der ikke.

Det er tid til ferie. Således også for os her på SkanderborgLIV.

Men selv om vi i nogle uger ikke kommer til at være på pletten, når der sker spændende ting i kommunen, kommer ferien ikke til at blive et journalistisk tomrum. Mens du måske allerede gik på ferie, da skolebørnene kylede skoletasken ind under sengen for et par fredage siden, har vi arbejdet på en artikelserie, som du kan tage med under parasollen.

For når ferien er slut, og vi skriver august i kalenderen, er der kun godt tre måneder, til vi skal i stemmeboksen til efterårets kommunalvalg den 16. november. Men sagen er den, at kommunalvalgene sjældent er de unges valg. Det er et valg for dem over 30, i hvert fald når vi ser på valgdeltagelse og alderen på de opstillede kandidater.

Samtidig er det yngste byrådsmedlem 37 år, det ældste er 75 år, og gennemsnitsalderen i det nuværende byråd er 58,9 år.

I denne og de næste tre uger - uge 29, 30 og 31 - har vi derfor valgt at stille skarpt på fem af de unge kandidater, der har valgt at melde sig i demokratiets tjeneste og stille deres navn, ansigter og holdninger til rådighed for Skanderborg Kommunes vælgere.

Fælles for dem er, at de mener, at de unge vælgere trænger til unge politikere, der kan være den yngre generations stemme i byrådet. Politik for unge laves bedst af unge, lyder det fra flere af dem. Men det bliver ikke let for dem at løfte ambitionen om at få sæde på en af de 29 pladser i byrådet - tallene taler deres tydelige sprog:

I løbet af de fire seneste kommunalvalg - 2005, 2009, 2013 og 2017 - har kandidater under 30 år systematisk været dårligst repræsenteret på stemmesedlen, når man ser bort fra de allerældste over 70 år. Og med fem kandidater indtil videre ser de unge kandidater ikke ud til at blive bedre repræsenteret i år. Af de 25 kandidater under 30 år, som ud af i alt 384 kandidater, stillede op ved de fire seneste valg, er kun tre blevet valgt ind.

Vi sparker serien, "De unge kandidater", i gang i dette nyhedsbrev. Her finder du de to første kapitler.

I det første kapitel lægger vi nogle af de helt centrale tal frem, som illustrerer de unges underrepræsentation i Skanderborgs kommunalpolitik, tre af de unge kandidater forklarer, hvorfor de mener, at underrepræsentationen er en demokratisk udfordring, og så har vi talt med formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Chris Preuss, om, hvorfor så få unge stemmer og stiller op til kommunalpolitik.

I det andet kapitel kan du møde 22-årige Robert Ladefoged Laursen, der stiller op for Venstre.

- Jeg synes virkelig, at der er brug for en ung stemme i byrådet. Den yngste nu er Anders Laugesen (byrådsmedlem for Venstre, red.), og han er 37 år. Det er helt vanvittigt, at der ikke er nogen under 30, synes jeg, for vi er alligevel en stor aldersgruppe, der er under 30 år i kommunen, så jeg synes, at vi mangler en repræsentant, mener den unge byrådsaspirant blandt andet.

De næste kapitler kommer i din indbakke tre onsdage i træk i ugerne 29, 30 og 31, og når det sjette kapitel lander i din virtuelle postkasse i uge 32, rammer SkanderborgLIV atter sin vanlige kadence og er klar til at dække livet i kommunen, mens det sker.

Tilbage er der blot at sige god ferie og god læselyst.

Som altid er du velkommen til at komme med indspark, hvis du kender til noget, vi bør se nærmere på, og skinnebensspark, hvis der er områder, hvor vi kan gøre det bedre. Skriv til chbli@skanderborgliv.dk.

God onsdag!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Unge er en mangelvare i lokalpolitik: I Skanderborg er kun tre under 30 år blevet valgt siden 2005

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen på 20 (til venstre), Robert Ladefoged Laursen på 22 (i midten) og Sebastian Støckler på 21 (til højre) stiller alle op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune til efteråret. Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen stiller op for Alternativet, de to andre for Venstre. Foto: Christian Bæk Lindtoft

De er der ikke lige nu. Og de har meget sjældent været der, de unge medlemmer af byrådet i Skanderborg Kommune. I løbet af de sidste fire valg har 25 unge mennesker under 30 år stillet sig til rådighed for kommunens demokrati, men for kun tre af dem er det lykkedes at blive valgt ind i byrådet.

I dette første kapitel af vores serie "De unge kandidater" sætter vi tallene under lup. Hvor mange unge stemmer ved kommunalvalgene? Hvor stor en andel af de opstillede kandidater er under 30?

Og så spørger vi tre af de unge kandidater til det kommende kommunalvalg, som du kan møde i seriens andre kapitler, hvorfor det er et problem, at unge er underrepræsenteret på kandidatlisterne, ligesom Dansk Ungdoms Fællesråd giver deres bud på, hvorfor unges demokratiske engagement til kommunalvalgene halter.

Ung byrådskandidat: Det kræver rimeligt meget mod, og det er ikke noget, alle bare lige har

Robert Ladefoged Laursen studerer til daglig på erhvervsakademiet i Aarhus. Lige siden folkeskolen har han skridt for skridt bevæget sig i retning af det politiske, og nu er han klar: Han vil vælges som de unges stemme i byrådet til efteråret. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Ordene kommer fra Robert Ladefoged Laursen. Han er 22 år gammel, men er bestemt ikke nogen partipolitisk novice. Når han stiller op til efterårets kommunalvalg, er det faktisk ikke første gang. Allerede som 18-årig kunne man ved kommunalvalget i 2017 finde den unge mand fra Ry på stemmesedlen.

Hvad vil et ungt menneske som ham gerne ændre i Skanderborg Kommune? Hvordan kan man helt konkret se, at de unge ikke er repræsenteret i byrådet i dag? Og hvad kræver det, hvis man i dén alder skal kunne begå sig i lokalpolitik?

Det kan du læse Robert Ladefoged Laursens bud på i andet kapitel af serien "De unge kandidater".