Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skal der også rives boligblokke ned i Skanderborg?

I juni landede et alment boligbyggeri i Skanderborg på den såkaldte Forebyggelsesliste. En liste over 58 boligområder, som med en høj andel af ikke-etniske danskere og beboere uden for arbejdsmarkedet ifølge regeringen risikerer at udvikle sig til regulære parallelsamfund. Parallelsamfund, som regeringen og aftalepartierne med en ny aftale i hånden vil bekæmpe frem mod 2030 ved blandt andet at rykke folk i arbejde og uddannelse frem på ventelisterne til de almene boliger og give kommunerne mulighed for at rive boligblokke ned. 

Direktør i Skanderborg Andelsboligforening, Erling Weber, kan ikke i sin vildeste fantasi forestille sig, at der skal rives boligblokke ned i Højvangen i Skanderborg. Han er heller ikke er voldsomt bekymret for, at det almene boligbyggeri i Højvangen udvikler sig til et regulært parallelsamfund. Hvorfor han kalder Højvangen for Danmarks lykkeligste (og mindste) ghetto. Og hvad regeringens aftale om forebyggelse af parallelsamfund kan komme til at betyde i Skanderborg Kommune, får du svar på i dagens nyhedsbrev.

Her får du også historien om, hvordan en statslig besparelse på 100 millioner kroner til boligsociale indsatser plus en besked til kommunerne om, at de fremover i højere grad selv skal stå for finansieringen af indsatserne i deres udsatte boligområder, har fået boligforenings-direktøren og formanden for Skanderborg Bryghus, Erling Weber, til at gå helt nye veje.

Han har besluttet sig for at stille op til byrådsvalget for Venstre i efteråret. Håbet er at blive valgt ind, så han politisk kan arbejde for at skubbe til udviklingen af flere fremskudte indsatser på blandt andet jobområdet i boligområder som Højvangen i Skanderborg, Gyvelparken i Ry og Mølleparken i Hørning. 

Vi har i den anledning mødt en kvinde, som erfaringsmæssigt hører til de allersværeste at få i arbejde og integreret i det danske samfund. Hun hedder Shaimaa Al-Atwan. Da hun kom til Højvangen fra Irak sammen med sin familie i 2011, havde hun aldrig prøvet at have et arbejde uden for hjemmets fire vægge.

Hvorfor hun lige siden dengang har drømt om at få et "rigtigt" arbejde, og hvorfor hun mener, at lavt selvværd og problemer med at lære sproget, har forsinket den proces, fortæller hun om i dagens tema om "forebyggelsesområdet" Højvangen. Her kan du blive klogere på, hvordan hun med hjælp fra det boligsociale Projekt Højvangen har fået styrket sin selvtillid og sin tro på, at hun også har noget at bidrage med på det danske arbejdsmarked.

Sidst men ikke mindst, har vi på SkanderborgLIV stillet fem spørgsmål til projektleder Charlotte Strandgaard fra Projekt Højvangen - en boligsocial indsats, som på projektbasis har eksisteret i Højvangen siden 2007.

Hvordan hun mener, at Projekt Højvangen har fungeret som katalysator for store forandringer i boligområdet, og hvorfor folk i det almene boligområde i dag er "vildt" stolte af deres bydel, kan du blandt meget andet få svar på i ugens fem spørgsmål til projektlederen.

Det var dagens tema.

Som altid er du mere end velkommen til at byde ind med andre perspektiver på sagen. Skriv også gerne til besok@skanderborgliv.dk med inputs til, hvad vi skal dykke ned i næste gang, og hvorfor det er vigtigt.

Nååh. Ja. Og så er der jo landskamp i aften. Så god kamp... og god ferie.

De kommende uger udkommer vi hver onsdag med et sommerferie-tema, hvor du kan dykke ned i historierne om en stribe unge mennesker, som har truffet et usædvanligt valg. Og så siger jeg ikke mere ;-).

Her får du et hurtigt overblik over historierne i dagens tema. Og tilsidst i dagens spændende anledning en lille solstrålehistorie om en dagligvarebutik i Ry, som også er ramt af fodboldfeber.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Vi er så små. Hvad skulle vi rive ned?

Foto: Bettina Sønderskov

Boligforenings-direktør Erling Weber har ikke fantasi til at forestille sig, at kommunen vil begynde at rive boligblokke ned i Højvangen, som fornylig havnede på regeringens nye Forebyggelsesliste i forbindelse med en ny aftale om forebyggelse af parallelsamfund i Danmark.

- Vi må være Danmarks lykkeligste på den liste, og vi har lige renoveret boliger for flere hundrede millioner, siger han.

Men hvilken betydning får den nye aftale så for boligområdet i den østlige del af Skanderborg. Det kan du blive klogere på her.

Hvad kan erfaringer fra Skanderborg bruges til i Ry?

Foto: Bettina Sønderskov

Hvorfor mener byrådskandidat og boligforenings-direktør, Erling Weber, at vi skal blive ved med at ofre skattekroner på opsøgende indsatser blandt vores mest udfordrede borgere? Og hvorfor skal erfaringerne fra det, som han kalder en forkælet indsats i Skanderborgs Højvangen udbredes til boligområder som Gyvelparken i Ry. Det får du svar på her.

- Når jeg arbejder, er jeg glad, og mine børn er stolte

Shaimaa har i 10 år drømt om at få et arbejde. Nu er det endelig lykkes.Foto: Bettina Sønderskov

Shaimaa Al-Atwan har drømt om at få et arbejde, siden hun kom til Skanderborg fra Irak i 2011. Nu er det endelig lykkes, og det betyder alt for hende. Så kan hun nemlig leve op til sin egen ambition om at vise sine fire børn, hvor vigtigt det er at have et arbejde og at bidrage til det danske samfund. Vejen dertil har været lang og brolagt med sproglige udfordringer og lavt selvværd. Her fortæller hun om det netværk under Projekt Højvangen, som i 2015 blev et vendepunkt for hende.

5 spørgsmål til projektlederen: Hvad med fremtiden?

Foto: Privat

Hvad der sker, når Projekt Højvangens seneste projektperiode udløber til nytår, finder vi først ud af, når Landsbyggefonden og byrådet i Skanderborg i efteråret har taget stilling til om, og hvordan de vil støtte en ny udviklingsplan for boligsociale indsatser i kommunen i årene frem.

Projektleder Charlotte Strandgaard fra Projekt Højvangen fortæller i dagens nyhedsbrev om resultaterne af indsatsen i Højvangen, og om at der i hendes øjne stadig er brug for en særlig indsats i de boligområder i kommunen, som har en høj koncentration af folk uden for arbejdsmarkedet og med anden etnisk baggrund end dansk.

Kvickly i Ry gav ansatte fri til fodbold - og kom i Ekstra Bladet

Kvickly i Ry gav de ansatte tidligt fri, så de kunne komme hjem og se fodbold i lørdags. Den beslutning faldt i god jord blandt kunder og ansatte og førte til en del medieomtale. Foto: Morten Pape

Da butikschef Brian Højriis i Kvickly i Ry besluttede sig for at give 18 ansatte tidligt fri, så de kunne nå hjem og se Danmark-Tjekkiet spille klokken 18 i lørdags, havde han ikke forestillet sig, hvilken massiv omtale det ville få i medierne.

- Det var ikke meningen, at vi ville gøre et stort nummer ud af det. Vi skrev bare på Facebook for at informere vores kunder, og så ringede Ekstra Bladet pludselig, fordi der var én, der havde set opslaget. Det må være tilfældighedernes spil, at det lige netop blev os, der fik så meget omtale på det. Der er vel mange andre, som har gjort noget lignende, siger butikschef Brian Højriis i kølvandet på den massive medieomtale.

På det ( indrømmet lidt fodbold-uvidende spørgsmål) om, hvorvidt de ansatte så også får fri i aften, når Danmark møder England, svarer han.

- Nej, i aften spiller de jo først klokken 21, så da kan vores ansatte godt nå hjem fra arbejde. Det kan de også på søndag, hvis vi skulle være så heldige at gå videre, siger butikschefen.

Den tidlige fodboldfriaften for de ansatte i Kvickly i Ry var altså en éngangs-forestilling, og beslutningen om at give de ansatte fri var ikke svær at træffe.

- Hvor tit sker det lige, at vi når så langt i en EM-finale? Når det samtidig ikke var det store problem for kunderne, at vi lukkede tidligt, fordi de alligevel skulle hjem og se fodbold, lå beslutningen lige for, siger han og tilføjer, at de ansatte heller ikke gik glip af lønkroner.

 De fik nemlig mulighed for at møde ind tidligere og servicere de kunder, som havde travlt med at få handlet ind før fodboldbraget.