Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fra et læs sand til et søbad: Når drømme vokser vildt

I 2012 løb byrådspolitiker Claus Bloch (V) sit første og eneste maraton. Startstedet var ved havnebadet på Islands Brygge. Der havde lokalpolitikeren fra Låsby aldrig været før, men han var vild med miljøet og havde i mange år spekuleret på, hvorfor Byparken i Skanderborg var så død.

- Måske skulle man give folk mulighed for at få en dukkert i midtbyen ligesom i København. Det er jo fuldstændigt genialt med et bad inde midt i byen. Det må kunne skabe noget liv i Skanderborg, tænkte han.

Da han senere foreslog byrådet at finde et par hundrede tusinde kroner til et læs sand, en bro og en bruser ved søbredden i Byparken, havde han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at det skulle udvikle sig til et søbadsbyggeri til den nette sum af knapt 30 millioner kroner.

Han havde heller ikke forestillet sig, at der næsten skulle gå et årti før, han kunne få sin drøm om en kølig dukkert i midtbyen opfyldt.

- Det er da lidt anderledes, end jeg lige havde forestillet mig dengang, men det er også meget bedre, sagde han med et skævt smil, da byrådet efter en årelang proces torsdag indviede et næsten færdigt søbad.

En proces, som blandt meget andet har budt på hovedbrud omkring indkapsling af forurenet jord, forsinkelser i byggeriet på grund af uventet blød søbund og verdensomspændende mangel på certificeret limtræ.

- Gode ting tager tid, men de er også værd at vente på, sagde borgmesteren i sin indvielsestale, og de ord er kendetegnende for flere af de historier, vi har valgt at sætte fokus på i dagens nyhedsbrev.

I FC Skanderborg kommer de også til at vente på noget godt.

Her har mangelfuld projektledelse i kommunen ført til, at et længe ventet kunstgræsanlæg, som skulle have været indviet i september, først bliver klar til næste år. Hvad der gik galt, og hvorfor man i FC Skanderborgs bestyrelse synes, at det er som at få smidt en spand koldt vand  i hovedet, kan du læse mere om her.

Og så bliver der også ventet på, at der skal ske noget godt i form af en ny offentlig multipark med skaterbane ved den selvejende klub Sct. Georgsgården i Skanderborg. Her er de aktive kræfter bag projektet til knapt otte millioner kroner på vej mod million nummer to. Samtidig presser flere politikere på for at få afsat penge til projektet under de kommende budgetforhandlinger.

Hvorfor det er vigtigt, og hvem fra det lokale erhvervsliv, der har lovet at støtte projektet med sekscifrede beløb, kan du læse om her.

Når vi er nået i mål med et vildt projekt som et nyt søbad i Skanderborg, betyder det ikke, at alle bare kan læne sig tilbage og nyde resultatet.

Sådan et søbad skal jo også passes.

Men hvem skal gøre det? Det skal biblioteket såmænd. Hvorfor det får bibliotekskolleger i andre kommuner til at sende misundelige og undrende blikke efter landets første bibliotek med søbad i Skanderborg, og hvorfor det ifølge vores bibliotekschef giver rigtig god mening, kan du læse mere om her.

Før vi springer videre til dagens korte nyhedsoverblik, vil jeg endnu engang takke alle jer, der læser med og hjælper os med at sprede ordet om SkanderborgLIV og vores lokaljournalistik, som er bygget op omkring nyhedsbreve og historier, der går i dybden og byder ind med andre perspektiver på den daglige nyhedsstrøm.

Vi kan hver uge se på tallene, at I følger vores opfordring om at sende nyhedsbreve videre til familie, venner og kolleger.

Det gør os glade og stolte.

Bliv endelig ved med det, og giv lyd, hvis du synes, der er noget, vi skal gøre bedre eller anderledes - eller hvis du har en vigtig historie, som du synes, vi har glemt at skrive om.

Hav en dejlig weekend og nyd det gode sommervejr.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Nye tider: Borgmester på paddleboard og bibliotek med søbad

Det er fagre nye tider i Skanderborg. Byen har fået sit (næsten færdige) søbad efter en årelang proces. Det fik på indvielsesdagen en flok byrødder til at hoppe i baljen og borgmesteren til at stille sig op på et paddleboard under kyndig vejledning af den seksdobbelte verdensmester i stand up paddle, Casper Steinfath. I dagens anledning tog han turen fra Cold Hawaii i Klitmøller til Skanderborg. Og så er kommunens biblioteker blevet driftansvarlig for det nye søbad. Hvorfor det giver mening, og hvordan de leger med tanker om aktiviteter som digtoplæsning med saunagus i det nye søbad, kan du blive klogere på her.

Flyvende løbehjul og fart på indsamling til ny multipark

Et Skt. Hans arrangement lidt ud over det sædvanlige fik onsdag 500 lokale til at møde op på legepladsen ved det selvejende klubtilbud Sct. Georgsgården i Skanderborg. Her kunne de både hilse på en af verdens bedste skatere på rampe, Rune Glifberg, borgmester Frands Fischer (S) og et par "duracellkaniner," som står bag en større pengeindsamling til en ny multipark i Skanderborg. Hvor langt de er nået med indsamlingen, og hvad det betyder, at flere politiske udvalg nu vil have multibanen med i efterårets budgetforhandlinger, kan du læse mere om her.

Øv. Kunstgræs bliver forsinket efter kiks i kommunen

I denne uge blev der lagt en dæmper på feststemningen i FC Skanderborg. Her har de lige fejret, at klubben er nået så meget i mål med millionindsamling til kunstgræsanlæg på Fælleden, at etableringen af anlægget kunne gå i gang henover sommeren. Men nu betyder mangelfuld projektledelse i kommunen og dårlig timing, at den i bedste fald først bliver klar efter nytår, når klubben er halvt inde i sæsonen. Hvad der er sket, og hvad det betyder for FC Skanderborg, kan du læse mere om her.

Hov, hvor blev Dagmar af?

Forleden kunne man i Jyllands-Posten læse, at turbåden M/S Dagmar, som de seneste 12 sæsoner har sejlet Skanderborg Sø tynd, er flyttet til Aarhus. Her skal hun fra den 1. juli sejle havnerundfarter. At Dagmar ikke som planlagt kommer til at sejle i Skanderborg i år skyldes, at byggeriet af det nye søbad - og Dagmars nye anløbssted i midtbyen - er blevet så forsinket, at årets sæson i Skanderborg, er skrumpet fra fem til to måneder. Det fortæller skipper Peter Bøgh

-Det er i forvejen ikke en guldrandet forretning at drive turbåds-forretning på Skanderborg Sø. Hvis vi havde sat Dagmar i søen i år, skulle vi have brugt de næste to år på at indhente det underskud i kassen, det ville skabe. Det giver ikke mening, og da slet ikke på et tidspunkt, hvor vi skal bruge mange penge på at bygge om, siger Peter Bøgh.

M/S Dagmars nye anløbssted ved søbadet betyder ifølge ham, at alt fra handicaplift til toilet skal spejlvendes. Et tidskrævende og dyrt arbejde, som man i det lille familiedrevne rederi, har taget hul på. Nu bliver det foreløbig sat på pause indtil turistsæsonen i Aarhus er afsluttet.

-Så kan vi spare på udgifterne nu og her og fokusere på, at få nogle indtægter ind under vores sejladser i Aarhus, siger Peter Bøgh.

Han beklager den sene udmelding over for de kunder, som havde planer om at tage på sejltur på Skanderborg Sø i år.

-Det er noget møg og det har selvfølgelig skabt en del forvirring, at vi i sidste øjeblik besluttede os for at køre skibet til Aarhus i stedet for til Skanderborg. Det er brandærgerligt for vores kunder, at beslutningen først er blevet truffet så sent, og det kan vi kun beklage, men vi har været usikre på, hvornår søbadet blev klar til Dagmar. Og så håbede vi til det sidste, at vi kunne få det til at hænge sammen, siger Peter Bøgh.

Hensigten er ifølge ham at vende tilbage til Skanderborg Sø og sejle hele sæsonen næste år.