Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Morten Pape

Hvem tager ansvaret for de unges fest?

Forældrenes velvilje er vigtigst. Det gælder om, at de åbner kældre, annekser og haveskure. Hverken Skimminghøj, Sdr. Ege, Søbadet eller Byparken er velegnede til unges fester. Udover, at det generer naboerne, er det store problem den manglende voksen-back up.

Med de ord reagerede en læser, da jeg for et par uger siden - i lyset af den aktuelle debat om soundbokse, unge og alkohol i det åbne rum i kommunen - stillede spørgsmålet: Hvor skal de unge hænge ud?

Vores læser er ikke den eneste som synes, at svaret på mit spørgsmål er:

Hjemme hos deres forældre.

Klubleder, Carsten Bjerre, kalder det for en bekymrende samfundstendens, at vi voksne skubber ansvaret for de unges fest fra os. At lukke øjnene får ikke festen til at dø og folkeskolens ældste årgange til at holde sig fra alkohol. Det får bare festen til at rykke ned i den nærmeste bålhytte, til søbadet eller ind på børnehavens legeplads.

Læs, hvorfor han synes, at der er en fordækt drukkultur blandt de helt unge i dag, hvorfor det er et problem, og hvad han mener, at vi kan gøre for at dæmme op for det her.

Færre fester hjemme hos forældrene betyder, at unge i stigende grad rykker ud i det offentlige rum. Her ender de, stærkt akkompagneret af deres kraftfulde soundbokse, ofte i konflikter med deres omgivelser. Sådan har det i årevis været ved Sdr. Ege Strandpark i Ry. Til stor frustration - både for naboerne og de unge selv.

Nu er flere unge selv gået i gang med at skabe et alternativt mødested i Ry. Hvorfor de kalder det altafgørende for stedets succes, at de selv er med til at bygge borde-bænkesæt, rejse telt og tage ejerskab, kan du læse om her.

Mens der bliver samlet borde-bænkesæt ved Ry-Hallerne, er kommunen på trapperne med en helt ny serie skilte. Håbet er, at en venlig opfordring til at vise hensyn i det offentlige rum er nok til at undgå deciderede forbud mod at spille musik på de mest populære hæng-ud-steder i kommunen sommeren over.

- Skru ned for lyden, så er der en chance for at festen kan fortsætte, lyder den klare opfordring fra kommunens SSP-koordinator, Bo Østergaard, som udover at være i daglig kontakt med de unge også er tovholder på skilte-forsøget.

Læs her, hvorfor han håber, at de unge tager skiltene meget alvorligt, og hvor i kommunen, der lige nu er et forsøg med forbud mod at spille musik i det offentlige rum på vej.

Det var dagens hovedtema. Som altid er du mere end velkommen til at byde ind med andre perspektiver på sagen.

Hvis du ikke synes, at unge, soundbokse og alkoholvaner er det, der fylder mest i din hverdag lige nu, er du selvfølgelig også velkommen til at skrive til besok@skanderborgliv.dk med inputs til, hvad vi skal dykke ned i næste gang, og hvorfor det er vigtigt.

Nu er der kun tilbage at ønske dig god weekend og god læselyst.

Her kommer dagens korte nyhedsoverblik - og efter dem et overblik over artiklerne i dagens tema om de unge, festen og ansvaret.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Her er det bedste bud på et nyt Hotel Julsø - hvad synes du?

Siden den ikoniske og historiske træpavillon ved Himmelbjergets fod brændte ned til grunden en tidlig februarmorgen i 2020, har ejerne af Hotel Julsø arbejdet på at få bygget et nyt vartegn og samlingssted ved Hjejlens anløbssted, hvor 150.000 turister årligt går i land for at bestige Himmelbjerget. Nu har politikerne i kommunens økonomiudvalg, ejerne af brandtomten, Kristina og Pasquale Ceravolo, og deres samarbejdspartner Jørgen Sølvsten fra rejseselskabet Topas peget på deres favoritprojekt. Det kan du se på billedet ovenfor. Projektet er ét af i alt fire skitseforslag til et nyt Hotel Julsø. Forslag, som parterne har fået udarbejdet, efter at det første projektforslag blev forkastet i foråret, fordi politikerne i byrådet ikke mente, at det var ambitiøst nok. Nu er der til gengæld bred enighed om, at sende projektet ud i en såkaldt foroffentlighedsfase, hvor borgere og andre aktører har mulighed for at give deres besyv med på et meget tidligt tidspunkt i processen. Vi dykker på SkanderborgLIV ned i planerne for Hotel Julsø i næste uge.

SF insisterer: Galten skal være stationsby igen

Foto:Niels Ahlmann Olesen, Ritzau/Scanpix

Der skal bygges en helt ny jernbane fra Aarhus til Silkeborg via Galten, så det bliver lettere og hurtigere at rejse med tog fra Østjylland til Vestjylland. Det mener SF, Radikale og Enhedslisten ifølge Jyllands-Posten. Togstrækningen, som kan få stor betydning for udviklingen i Galten (som  allerede nu er i vækst), har været i spil mange år. At den nu igen dukker op i den politiske dagsorden skyldes, at partierne i øjeblikket forhandler om en ny milliardplan for infrastrukturen i Danmark.

- Vi kræver at få en ny jernbane fra Aarhus til Silkeborg via Galten. Når man taler kollektiv trafik, taler man næsten altid om hovedstaden. Man glemmer, at Danmark er mere end bare København. Derfor står vi hårdt på, at en ny jernbane her skal være en del af en kommende aftale om fremtidens infrastruktur, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Jyllands-Posten.

Kommunal støtte til Aarhus-Skanderborg Håndbold forlænges - på én betingelse

 Foto: Ole Nielsen.

Skanderborg Kommune har i flere år haft tradition for at støtte kommunens ligahold Skanderborg Håndbold med 450.000 kroner om året. I april fusionerede klubben med Aarhus Håndbold. Hvad det kommer til at betyde i fremtiden, er borgmester Frands Fischer (S) spændt på.

- Det kan både gå hen og blive rigtigt godt, men det kan også gå hen og blive knapt så godt i forhold til den måde ligaholdet har markedsført Skanderborg Kommune på indtil nu, siger han.

Som formand for kommunens økonomiudvalg var han onsdag trods de usikre fremtidsperspektiver med til at stemme for en forlængelse af det årlige sponsorat til klubben de kommende to år. Sponsoratet fortsætter dog kun på den betingelse, at minimum halvdelen af ligaholdets betydende kampe bliver spillet på Fælleden i Skanderborg.

- Det er vores måde at sende et signal om, at vi er en lille smule opmærksomme på den her fusion. Det, vi hører fra klubben, er, at vores betingelser matcher deres fremtidsplaner. Ikke mindst, fordi lejen på Fælleden er meget lavere end lejen i Aarhus Arena. Vi vil bare lige sikre os, at de også holder fast i de planer. Hvis ikke, tager vi aftalen op til revurdering, siger borgmesteren.

Støj fra festende unge generer: Nu sætter Bo skilte op

Bo Østergaard, SSP, Skanderborg

- Vi havde mange udfordringer med konflikter og naboklager sidste sommer. Dem arbejder vi på at få færre af ved at skærpe unges fokus på, hvordan man opfører sig hensynsfuldt i det offentlige rum, siger Bo Østergaard.

Han er SSP-koordinator i Skanderborg Kommune og tovholder på en serie nye skilte, som lige om lidt bliver stillet op ved populære hæng-ud-steder som Stilling Strand, Sdr. Ege Strandpark i Ry og Bytoften i Galten.

Læs hvorfor, Bo Østergaard, "virkelig" håber, at de unge vil tage skiltene alvorligt her.

Klubleder: Ærgerligt at unge skal have de første erfaringer med alkohol alene i det åbne rum uden voksne

- Der er noget vanvittigt i, at vi ikke er klar til at hjælpe vores unge med at tage de første skridt ind i en ukendt verden under en havefest derhjemme, men gerne lader dem feste alle andre steder, hvor vi ikke kan se det, siger Carsten Bjerre.

Læs her, hvorfor klublederen på Sct. Georgs Gården mener, at vi har brug for et opgør med en fordækt drukkultur blandt de helt unge i dag.

Unge bygger nyt mødested i Ry: Det skal gro nedefra

Mange taler i flere af vores lokale Facebook-grupper om, at de unge i vores byer skal have deres egne mødesteder i det fri, hvor de kan mødes, uden at det fører til store konflikter med omgivelserne. Efter mange års konflikter imellem unge og naboer ved Sdr. Ege Strandpark i Ry, har nogle af byens unge taget sagen i egen hånd. De er i fuld gang med at etablere et nyt mødested for de unge i Ry.

- Hvis det skal lykkes, skal vi selv tage ejerskab. Når kommunen eller forældrene laver det hele for os, mister vi ejerskabet, og så risikerer vi, at respekten ryger og opbakningen til stedet forsvinder, siger én af initiativtagerne, Robert Ladefoged Laursen, der i øvrigt er byrådskandidat for Venstre til kommunalvalget.

Læs, hvordan de unge har grebet opgaven an, og hvordan det er lykkes dem at få en lokal donation på hele 81.000 kroner til indkøb af kæmpetelt og borde-bænkesæt her.