Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Morten Pape

Kære læser - vi skylder

Kære læser.

Vi skylder. Eller rettere - jeg skylder.

Heldigvis er det ikke nogen uoprettelig gæld, jeg har fået bygget op, og forhåbentlig er den let og hurtig at råde bod på.

Men lige så vel, som det er uhøfligt at brase forsinket ind i et selskab uden at give hånd til dem, der kom til tiden, hører det ingen steder hjemme at troppe op i din indbakke uden at introducere mig selv.

Ikke desto mindre var det det, jeg gjorde, da jeg i sidste uge sluttede mig til Bettina Sønderskov her på SkanderborgLIV og sendte mit første nyhedsbrev ud til dig onsdag den 9. juni.

Så hermed et virtuelt håndtryk (eller en albue - vi skal jo ikke glemme alle coronarestriktioner, selv om vi har smidt mundbindet, og mange har fået et stik i armen).

Mit navn er Christian Bæk Lindtoft, og jeg er 29 år. Jeg bor i Mårslet syd for Aarhus, og i min journalistiske bagage har jeg en fortid som digital journalist på Politiken og Jyllands-Posten.

Nu har jeg startet et nyt spændende kapitel i mit arbejdsliv her i Skanderborg.

Hvorfor så lige SkanderborgLIV og Skanderborg?

SkanderborgLIV, fordi min journalistik gerne skal gøre en forskel og have reel, synlig betydning for den enkelte borger. Det potentiale, tror jeg, er størst lokalt. Og Skanderborg, fordi kommunen er for lille til at blive dækket af de store og for stor til ikke at blive dækket ordentligt.

Skanderborg er et stærkt samfund - socialt, kulturelt, politisk og erhvervsmæssigt. Men vi tror også på, at grundig, kritisk, inspirerende og indsigtsfuld journalistik er kan være med til at gøre Skanderborg endnu stærkere.

Er du fast læser, vil du allerede have mødt min kollega, Bettina Sønderskov, som har knoklet med SkanderborgLIVs første mange og stærke historier og nyhedsbreve og har drevet vores journalistiske fartøj fremad på egen hånd de første uger.

Nu er jeg som journalist hoppet ombord, og mit mål er, at du vil komme til at se mit navn på en masse artikler, der går tæt på beslutningerne i byrådet, tæt på de politiske prioriteringer og projekter, der har potentiale til at ændre dit liv - og som finansieres af dine skattekroner.

Vi har givet dig en række løfter - blandt andet, at vi sorterer i alle de små og store historier om Skanderborg og opland, så vi forhåbentlig når ind til det, der er vigtigst. Spørger du mig, hvad der er blandt det vigtigste - både personligt og journalistisk - så er det netop at holde byrådspolitikerne ansvarlige for deres beslutninger.

Kodeordet her er “vigtigst”. For selvfølgelig er meget andet også vigtigt. Du er vigtig, dit liv er vigtigt, og dine drømme om Skanderborgs fremtid er vigtige. Alt dét forsøger vi at favne i SkanderborgLIVs nyhedsbreve.

I dag tillader vi os at bruge nyhedsbrevet på et tilbageblik på de historier, vi har bragt i SkanderborgLIVs første måneds levetid. Og vi er nysgerrige på at høre, hvad du tænker om vores journalistik.

Synes du, vi er kommet godt i gang? Måske synes du, at vi kan gøre det bedre? Måske synes du, vi overser gode historier? Ja, måske synes du, at det der med at få journalistik i sin indbakke er en sjov størrelse, som kræver noget tilvænning?

Forhåbentlig har du på et eller andet plan en holdning til os og vores journalistik, og derfor er vi enormt glade for at kunne invitere dig til et åbent redaktionsmøde! Her er du meget velkommen til at komme med ris, ros, indspark, skinnebensspark, gode idéer, klap på skulderen og undrende spørgsmål. For vi vil så frygteligt gerne i dialog med dig.

Vores åbne redaktionsmøde foregår tirsdag den 29. juni fra 16.30 til 17.45 i vores kontorfællesskab, ByMakers, som ligger på Godthåbsvej 27, 1. sal, 8660 Skanderborg. Vi byder på en lille forfriskning, og vi håber meget på at se dig og andre interesserede læsere! Meld dig til på mail til besok@skanderborgliv.dk.

Indtil da håber vi, at du vil være med til at sprede budskabet om SkanderborgLIV og fortsætte med at læse vores historier. Din familie, dine venner, kolleger og alle andre borgere i Skanderborg Kommune kan skrive sig op til vores nyhedsbrev ved at trykke her.

Du kan også følge os på Facebook, hvor vi løbende deler udvalgte historier, som du selv kan dele videre eller deltage i debatten om - du finder os lige her.

Og så kan du altid skrive til mig chbli@skanderborgliv.dk, hvis du har gode idéer eller et bud på, hvordan vi gør SkanderborgLIV endnu mere relevant for dig at følge.

Tak for den første måned, tak for nu - og tak, fordi du læser med!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Farvel til mundbind - goddag til en ny gymnasiestruktur

Foto: Bettina Sønderskov

Som sagt benytter vi os i nyhedsbrevet i dag af lejligheden til at tage et kig tilbage på de første fire ugers nyhedsbreve fra SkanderborgLiv. Dem får du i omvendt kronologisk rækkefølge, så vi starter med den seneste uge, der bød på to nyheder med stor betydning for det lokale liv i Skanderborg om omegn. Først blev mundbindet skrottet - i de fleste situationer - med endnu en genåbningsaftale, og derefter landede en aftale om en ny model for fordeling af gymnasieelever. Sidstnævnte har været genstand for stor debat i Skanderborg, da lokale unge oplever at blive afvist som ansøgere til stx i Skanderborg, selv om deres postnummer hører til kommunen.

Læs eller genlæs det nyhedsbrev her.

Overvågning på kriminalitetsplaget parkeringsplads er en ‘last option’

Foto: Christian Bæk Lindtoft

53 styks på syv måneder. Listen over indbrud i biler på parkeringspladsen på Ladegårdsbakken bag Skanderborg St. er lang - og problemet har været til debat siden i hvert fald 2013. Derfor spurgte vi kommunen, hvad der skal dæmme op for de omfattende kriminalitetsproblemer. Kommunens svar finder du i nyhedsbrevet fra den 9. juni her.

Dagen efter kunne vi bringe historien om, at Sydøstjyllands Politi har fået en tilståelse for syv af de seneste bilindbrud på parkeringspladsen.

Vil du kunstgræs og multipark, må du selv i gang

Foto: Bettina Sønderskov

Undskyld, men kan det virkelig passe, at jeg skal sælge bambusstrømper for flere tusinde kroner eller bruge kostbar tid på at skrive fondsansøgninger for at få nogle ordentlige fritidsfaciliterer til mine børn her i Skanderborg? Det spurgte vi i nyhedsbrevet den 4. juni kommunalforsker Roger Buch om. Hvad han svarede, og hvordan fritidsklubber, forældre og skoler i Skanderborg Kommune lige nu selv er i gang med at samle millioner ind til vilde projekter i kommunen, kan du læse om her.

Børnefamilier jagter det gode liv i vores landsbyer

Foto: Bettina Sønderskov

Hylke er én af de mange landsbyer i kommunen, som de seneste år har fået tilført nyt blod i form af tilflyttere fra især Aarhus-området. Vi besøgte en børnefamilie i Hylke til en snak om landsbyens tiltrækningskraft, og fra en af Venstres lokale kandidater til kommunalvalget fik vi et bud på, hvad der står i vejen for, at byen får mest muligt ud af den udvikling. Læs nyhedsbrevet her.

Hvor skal de unge hænge ud?

Foto: Bettina Sønderskov

Dét er et godt spørgsmål, og coronarestriktionernes langvarige nedlukning af sociale aktiviteter har kun gjort det endnu mere relevant at få svar på.

En parkeringsplads foran Netto? Sdr. Ege i Ry? Den festivaltomme plads på Kærligheden ved Vrold?

Vi spurgte i nyhedsbrevet den 28. maj - men mange konkrete svar kom der ikke. Det betyder ikke, at den dagsorden er gledet ud af vores journalistiske synsfelt, så hold øje med dit nyhedsbrev i nær fremtid.

En pinse, der lugtede lidt mere af fællesskab og fest, end vi har været vant til

Foto: Per Bille

Mens de store festivaler, som vores egen Smukfest, måtte se i øjnene, at heller ikke 2021 blev året, hvor de efter 2020's corona-aflysninger kom tilbage for fuld damp, gravede vi lidt i, hvilke andre kulturelle og sociale fællesskaber, man som borger i Skanderborg kunne engagere sig i.

Nyhedsbrevet finder du her, hvor du også kan genlæse historierne om forsvundne busskure (det var der nu en ganske naturlig forklaring på), en ny daginstitution i Ry og den omdiskuterede rute 26.

Kan man ændre fremtiden med et penselstrøg? Det tror de på i Herskind

Foto: Bettina Sønderskov

Netop rute 26 indtog hovedrollen i vores nyhedsbrev den 19. maj. Utilfredsheden med den planlagte linjeføring er i Herskind-området tilpas stor, til at landsbyrådet i Herskind, Skivholme og Herskind Hede tegnede deres eget bud og sendte det afsted til Christiansborg. Det blev der en fortælling om lokaldemokratisk aktivisme og en gruppe borgere, der tager deres fremtidsudsigter i egne hænder ud af. Læs eller genlæs den her.

Dværgæsler og en havescene - hvad pusler du med?

Privatfoto

Endnu engang stjal fraværet af Smukfest og Sølund Musik-Festival billedet. Det fylder og betyder meget, når to af kommunens årlige kulturelle højdepunkter aflyses for andet år i træk. Derfor så vi nærmere på, hvad de mange musikere og scenefolk havde gang i af alternative puslerier. Læs nyhedsbrevet her.

Fra usælgelige grunde til byggeboom: Nu må forældre køre fra Galten til Hørning for at få passet børn

Privatfoto

Prognoserne for Skanderborgs vækst peger én vej: Opad.

Det er positivt for kommunen, men hvad er den bragende væksthistories bagside? Stort pres på daginstitutionerne er ét bud, og det var det, vi valgte at grave os ned i, da SkanderborgLivs nyhedsbrev udkom den 12. maj. Læs eller genlæs historien om Trine, der må bruge 80 minutter i bilen hver dag for at køre sin søn til og fra vuggestue, eller forstå situationen i Galten-Skovby, hvor forældre får anvist pasning så langt væk som i Hørning.

Du finder begge historier i nyhedsbrevet her.

Hvad betyder et par aflysninger?

Arkivfoto: Axel Schütt

Og så er vi - efter denne journalistiske tour de chambre med et genkig ind de første ni ud af ti nyhedsbreve - tilbage ved Adam og Eva: SkanderborgLivs første nyhedsbrev. Vi har allerede nævnt dem flere gange, men når to af kommunens mest markante kulturinstitutioner må aflyse deres festivaler for andet år i træk, kræver det ikke en journalistisk doktorgrad at afgøre, hvad der er ugens tophistorie.

Derfor tog SkanderborgLiv også sine første åndedrag med nyheden om, at Smukfest og Sølund Musik-Festival 2021 må tage en dyb indånding og rette kikkerten mod 2022.

Det nyhedsbrev finder du her, og her ved SkanderborgLivs begyndelse er der blot tilbage at sige:

Vi nyder at være her. Vi er vilde med at skrive til, for og om jer. Og vi ser frem til at give jer mange, mange flere nyhedsbreve i den kommende tid.