Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vil du have kunstgræs og multipark, må du selv i gang

Undskyld, men kan det virkelig passe, at jeg skal sælge bambusstrømper for flere tusinde kroner eller bruge kostbar tid på at skrive fondsansøgninger for at få nogle ordentlige fritidsfaciliterer til mine børn her i Skanderborg?

Her gik jeg ellers og troede, at det var en kommunal opgave, som blev finansieret af mine hårdt tjente skattekroner. Det gjorde Oliver Peters også, da han sidste år blev medlem af bestyrelsen i FC Skanderborg for at hjælpe med at give klubbens "nærmest pinlige" og utilstrækkelige træningsfaciliteter et løft.

Han blev klogere.

For kommunen var ikke med på at betale for kunstgræsbane nummer to til klubbens over 1000 medlemmer. Hvis klubben selv ville rejse tre millioner til formålet, ville kommunen til gengæld gerne hoste op med de sidste tre millioner.

Knapt et år senere kan FC Skanderborg i denne uge fejre, at medlemmerne blandt andet igennem salget af 30.000 par bambusstrømper, selv har rejst over to millioner kroner til den nye kunstgræsbane.

Men det har ikke været let for bestyrelsen at hive millionerne hjem.

Igen og igen er de blevet mødt af det synspunkt, at det må være kommunens opgave at sørge for ordentlige idrætsfaciliteter. Og sommetider har Oliver Peters følt sig som en skruebrækker. Hvorfor kan du læse mere om her.

Kommunalforsker Roger Buch kan sagtens forstå de borgerne, der undrer sig.

- Faktum er bare, at beskeden fra kommunerne længe har været, at borgerne i højere grad må klare sig selv. Kommunerne har i dag mange flere opgaver end tidligere. De har bare ikke fået mange flere penge at gøre med, end de havde i 1980'erne. De skal blandt andet sørge for velfærdsydelser til det stigende antal ældre, børn og handicappede, så de er tvunget til at fokusere på kerneopgaverne. Og dem hører fritidsområdet altså ikke under, siger han.

Ifølge Roger Buch kan vi ligeså godt begynde at indstille os på, at vi selv skal hjælpe med at sælge bambusstrømper og lege fundraisere, hvis vi synes, at vores børn skal spille bold på kunstgræs og have mulighed for at hænge ud med vennerne i en ny og lækker skatepark i fremtiden.

Problemet med den udvikling er i hans øjne, at det bidrager til skævvridningen i samfundet.

- Taberne i det her spil bliver de ressourcesvage landsbyer og bydele, hvor der ikke er det nødvendige overskud blandt borgerne og foreningerne til at rejse penge selv, siger han.

Udviklingen strider imod hele grundtanken bag vores velfærdssamfund. Men, siger han. Kommunerne kan faktisk gøre noget for at modvirke skævvridningen.

- Lokalpolitikerne kan se på, hvem der dårligst kan klare sig, når de beslutter hvem, der skal have del i midlerne. Det er ikke en let opgave, for der er mange interesser på spil. Måske vil man også gerne have et håndboldligahold i kommunen. Det er dyrt, men har mange gode afledte effekter. Jeg siger ikke, at det er en nem afvejning, for der er ikke noget, der er sandt eller falsk i det her, siger han.

Dilemmaerne kan Tage Nielsen (R), som i mange år har været formand for Skanderborg Kommunes kultur, sundheds og beskæftigelsesudvalg i den grad genkende.

- I takt med at vi vækster og borgerne stiller stadigt større krav til vores fritidsfaciliteter, bliver vi præsenteret for flere ønsker og behov. Tidligere var det nok ofte sådan, at man gik til den lokalpolitiker, man kendte med sit projekt i hånden. Med det kæmpebehov, vi oplever lige nu, dur det bare ikke, at det handler om hvem, der har de bedste kontakter. Derfor er vi i udvalget netop blevet færdige med at formulere nogle generelle principper, som blandt andet betyder, at alle projektansøgninger fra foreningerne fremover skal igennem Idrætsrådet. Vi har både en vigtig politisk opgave i at sørge for, at de ressourcesvage foreninger ikke bliver efterladt på perronen, og i at støtte de foreninger, som selv har mulighed for at byde ind,  siger han.

Sidstnævnte er foreningen Skanderborgs Aktive Mil et godt eksempel på. Her har en gruppe aktive forældre sat sig for at samle 7, 8 millioner kroner ind til en ny multipark med skaterbane i Skanderborg. Håbet er, at kommunen også her vil bidrage med de sidste midler - efter krone til krone-princippet.

Forleden var de på gaden i Skanderborg for at samle ind til én af deres mindre fundraising-aktiviteter. Det kan du læse mere om her.

Selvom borgernes ønsker om flere og bedre faciliteter på kultur og fritidsområdet på ingen måde er urimelige,  gør Tage Nielsen sig ikke de store forhåbninger om, at der i fremtiden vil blive afsat kommunale kroner til at give området det tiltrængte løft.

- Derfor er det supergodt at FC Skanderborg og andre melder ind til kommunen og siger, at de er klar til at tage en kæmpeopgave på sig. Det betyder, at vi ved fælles hjælp, kan løfte mulighederne for, hvad vi kan få realiseret her i vores kommune, siger han.

Det var ordene for i dag. Hvis har gode idéer til, hvilket emne vi skal dykke ned i næste gang, så skriv til mig på besok@skanderborgliv.dk.

Husk også at sende mailen her videre til venner, familie og kolleger, hvis du tænker, at vores måde at lave lokaljournalistik på, er noget for dem.

På den måde giver du dem muligheden for at opdage, at vi er her. Og så kan vi på SkanderborgLIV nå endnu længere ud med vores journalistik.

Tak fordi, du læser med.

God weekend til dig og dine

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Hurra. Vi får vores kunstgræsbane, men det holdt hårdt

FC Skanderborg fejrede forleden, at det på under et år er lykkes medlemmerne at rejse to af i alt seks millioner kroner til en ny kunstgræsbane. Der var gratis pizza og sodavand til U13 drengene, som er den årgang, der har solgt flest bambusstrømper pr. medlem. I alt har klubben solgt 30.000 par strømper og tjent 450.000 kroner til banen på den måde. Men det har ikke været let at få alle medlemmer og potentielle sponsorer til at acceptere den præmis, at det ikke er kommunens opgave at sørge for, at alle klubbens medlemmer kan træne to gange om ugen hele året. Læs mere om den sag her.

Giver du en flaske vin til vores millionprojekt?

En flok aktive forældre har sat sig for at samle 7, 8 millioner kroner ind til en ny multipark i Skanderborg. Forleden gik de en tur op af ned ad Adelgade i Skanderborg for at samle ind til én af deres mindre fundraising-aktiviteter. Her kunne indehaveren i byens vinhandel ikke lade være med at drille dem lidt. Hvad han sagde, og hvorfor forældrene ikke har tænkt sig at slippe projektet, før der står en skaterpark med mange opholds- og aktivitetsmuligheder ved Sct. Georgsgården, kan du læse mere om her.

Crowdfunding skal sikre sidste million til vildt skoleprojekt

Som den første skole i landet etablerer Mølleskolen i Ry et naturvidenskabeligt eksperimentarium. I Almas Intelligente Have får børn og unge blandt andet mulighed for at eksperimentere med vind, vand, solceller, lys og plantestrøm i store kuppelformede drivhuse. Projektet er blandt andet resultatet af et tæt samarbejde imellem kommunen og foreninger og ildsjæle i lokalområdet. Med hjælp fra blandt andre Novo Nordisk Fonden har skolen nu rejst alle fem millioner kroner til første etape af byggeriet, som går i gang i august og skal stå færdigt i november. Så nu er skolen i gang med at rejse penge til etape to. Det skal blandt andet ske igennem crowdfunding. 

- Vi har lavet en crowdfunding-kampagne for at rejse de sidste penge til Almas Intelligente Have. Det er i høj grad for at skabe kendskab og ejerskab til projektet, for det er ikke kun en skolehave. Det er en byhave, som alle er velkomne til at bruge døgnet rundt, siger skoleleder, Kristian Toft.

Målet er at indsamle 1 million kroner på den måde,  og skolens elever er selv med til at opbygge kampagnen og sælge sponsorater til forældre, bedsteforældre og lokale borgere. Læs mere om projektet her.

Weekend: Gøglerne tager (også) skeen i den anden hånd

Skoler, forældre og fodboldklubber er ikke de eneste, der tager sagen i egen hånd og forsøger at skabe nyt liv og nye indtjeningsmuligheder i kommunen i øjeblikket. Det gør artister og eventmagere også. På en fredag eftermiddag, hvor solen skinner, spekulerer du måske på, om der er mulighed for at opleve noget nyt i området i weekenden. Svaret er ja. Tusindkunsteren og eventmageren Peter Dalsgaard, også kendt som Rys egen julemand, har sammen med andre økonomisk trængte artister arrangeret gøglerlejr i den gamle præstegård i Svejstrup lørdag og søndag.

- Det er vist ingen hemmelighed, at det seneste år også har været hårdt for gøglere og musikanter. Markeder og festivaler er aflyst, så derfor har en flok middelaldergøglere og musikanter taget skeen i egen hånd. De arrangerer selv Gøglernes Lejr, siger Peter Dalsgaard.

Han har selv klaret sig igennem krisen med forskellige småjobs, der har budt på alt fra morgenmadstjansen i køkkenet på Brøruphus Efterskole til ophængning af julebelysning og virtuel teambuilding.

Nu glæder han og de andre artister sig til at invitere børn og voksne ind i en autentisk middelalderlejr med historiske telte og mad over bål. Find flere oplysninger her.