Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan ser vores entré ofte ud i øjeblikket. Gad vide, hvor længe min datter og venneflokken bliver hængende her? Foto: Bettina Sønderskov

Hvor skal de unge hænge ud?

Så blev det endelig sommer. Nogle glæder sig måske til en stille grillaften på terrassen i weekenden. Imens andre ser frem til en spontan fest i det fri. Det rejser et spørgsmål, som har det med at blive aktuelt hvert år, når sommerferien nærmer sig.

Siden min datter vendte tilbage til sin 8. klasse efter en lang omgang corona-hjemmeskole, er venneflokken i løbet af få uger blevet tredoblet. Pludselig er det ikke unormalt at komme hjem til 10-15 skoletasker i entréen, et halvtomt køleskab og en overfyldt stue.

Det lever vi fint med.

Spørgsmålet er mere, hvor længe de kan leve med det, for jeg fornemmer ikke, at de er her for at hænge ud med Frejas forældre og lillebror.

Lige om lidt får de, ligesom generationer af unge før dem, sikkert lyst til at komme ud under åben himmel og dyrke det store, uorganiserede fællesskab med andre unge.

Og så har vi balladen.

For hvor gør man egentlig det i Skanderborg?

Spørger jeg min datter, svarer hun, at der vistnok er nogle, der hænger ud ved Nettos parkeringsplads. Nok ikke det mest spændende sted at opholde sig, så byens unge glæder sig efter sigende ret meget til, at det nye Søbad i Skanderborg bliver indviet sidst i juni.

120.000 fra kommunen til de unge i Ry

Hun har også hørt om Sdr. Ege i Ry ved bredden af Knudsø, som har været et yndet samlingssted for unge i årtier, siden der var diskotek og campingplads i området. I dag er villatelte og campingvogne erstattet af lækre søbreds-villaer. Og beboernes ønsker om en stille og rolig sommeraften på terrassen harmonerer ikke altid med ungdommens lyst til at mødes over et par øl, en dukkert og et stykke musik fra den medbragte soundboks.

For et par år siden blev de unge i Ry så frustrerede over igen og igen at blive skældt ud på de sociale medier, at de i et åbent brev stillede spørgsmålet:

Hvor må vi så være?

Det førte til en længere dialog og en kommunal investering på 120.000 kroner i opholdsfaciliteter på Skimminghøj bag Ry Roklub, så de unge kunne få deres eget sted. Et sted med knapt så mange naboer som ved Sdr. Ege.

Sådan et sted for de unge drømmer den unge byrådskandidat og "livgarder", Sebastian Støckler, også om at skabe i Skanderborg.

Ikke mange steder til dem under 18

- Da jeg gik i folkeskole og ville drikke en øl med mine venner, gik vi ofte ned til Søbadet eller Byparken i Skanderborg. Vi havde det sjovt, hørte højt musik og forstyrrede desværre også andre. Var vi uforskammede og  ligeglade med andre? Nej, men det var de eneste steder, vi rigtigt kunne være. Når man er under 18, er der ikke mange steder, man kan tage hen i Skanderborg. Man må ikke tage på bar, og hvis forældrene ikke vil eller kan lægge hus til, er der ikke mange andre muligheder. Jeg ser det som et problem, at de unge  i byen ikke har et sted, som de kan kalde for "deres", siger Sebastian Støckler.

Han har blandt andet tænkt på, at skabe et nyt mødested til de unge ved Kærligheden i Vrold.

-Jeg er ikke sikker på, at det er den bedste løsning, for jeg har hørt, at Skimminghøj i Ry ikke rigtigt bliver brugt, fordi det er for afsides. Men nu rejser jeg spørgsmålet, og så håber jeg, at de unge selv vil være med til at byde ind med løsningsforslag, siger han.

Ekspert i retningslinjer for festlig aktivitet byder ind

Smukfest-talsmand, Søren Eskildsen, er også meget interesseret i at høre, hvad områdets unge har af idéer til aktiviteter på festivalens jord.

- Det er altid fantastisk, når unge mennesker viser initiativ og vil skabe noget. Vi ved om nogen, hvilke krav til tilladelser og retningslinjer, der er for festlige aktiviteter, så her kan vi måske bidrage med vigtig viden i forhold til deres tanker. Tag endelig kontakt, lyder opfordringen fra ham til byens unge.

Her på SkanderborgLIV har vi også en opfordring:

Hjælp os med at sprede budskabet om, at der er hjælp at hente, hvis man som ung har lyst til at være med til at skabe et nyt udendørs mødested for unge i Skanderborg.

Har du idéer til, hvor og hvordan man ville kunne skabe sådan et sted, så del dem gerne med os på mailen: besok@skanderborg.dk.

I næste uge får du historien om, hvordan en ny donation på 81.000 kroner har banet vej for endnu et mødested til de unge i Ry. Vi sætter også fokus på nogle af de nye vilde mødesteder i det åbne rum, som er under opsejling rundt omkring i kommunen.

Apropos de unge, så leder vi lige nu efter en ung, som ikke fik opfyldt sit ønske om at komme ind på Skanderborg Gymnasium sidste år, og derfor måtte begynde på et andet gymnasium. Giv lyd, hvis du kan hjælpe os.

Hvis du tænker, at vores nyhedsbrev kunne have værdi for andre i din omgangskreds, så send endelig mailen her videre til dem.

På den måde giver du dem mulighed for at opdage, at der er kommet et nyt medie til Skanderborg.

Og så kan vi nå endnu længere ud med vores journalistik.

Tak for hjælpen og interessen indtil nu.

Den glæder vi os over hver dag.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Herskind-folk delte scrapbøger ud på Borgen

En stribe folketingspolitikere lyttede onsdag formiddag til Aviaja Dahl Kilt fra Landsbyrådet i Herskind-Skivholme, før de hver fik overrakt en scrapbog. Om det og alle de andre opråb fra Skanderborg er nok til at flytte ved det nuværende politiske flertal for en sydlig linjeføring, vil tiden vise.  Privatfoto

I ugens løb har linjeføringen af en ny motortrafikvej henover et naturplateau i den nordlige del af kommunen ført til hele tre arrangementer på Christiansborg. Tirsdag fik Else Thomsen fra Landsbyrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede sammen med borgmesteren og andre byrødder foretræde for Transportudvalget på Christiansborg. Her argumenterede de imod en sydlig linjeføring af en motortrafikvej ind igennem Skanderborg Kommune. En linjeføring, som borgmesteren i nabokommunen Favrskov har foreslået. Onsdag formiddag dukkede en flok landsbyboere op på Borgen med en stak scrapbøger under armen for igen at gøre opmærksom på de argumenter, der taler imod en sydlig linjeføring. Transportminister Benny Engelbrecht fastholdt efter møderne sit standpunkt: At vejstrækningen trods protesterne fra Skanderborg skal føres syd om Lading Sø. Den historie kan du læse i Århus Stiftstidende.

Men det betyder ikke, at håbet om at ændre linjeføringen er slukket i Herskind-Skivholme.

- Ministeren kan ikke sige andet, før der ligger et nyt forlig, og det forlig tror vi stadig, at vi kan nå at påvirke. Vi gik fra Christiansborg med god kampgejst og en bunke arbejdsopgaver. En masse mails skal nu sendes ud til politikere, som har spurgt ind til lokale forhold som padder, tåge og linjeføringsforslag. Så nu trækker vi i arbejdstøjet igen, siger medlem af Landsbyrådet Herskind-Skivholme, Aviaja Dahl Kilt.

Dårlig timing: Det er for sent at lave testkoncerter nu, men...

- Jeg ville også sende noget smart ud i en fart, hvis jeg var kulturminister og så de billeder, der strømmede ud fra fodboldbraget i mandags. Sådan er festivalleder Lasse Mortensens umiddelbare respons på Kulturministeriets pressemeddelelse om, at der måske alligevel bliver mulighed for at afvikle større test- koncerter henover sommeren. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

- Kulturministeren vil bede regeringens ekspertgruppe vurdere mulighederne for hen over sommeren at gennemføre visse yderligere forsøg med arrangementer på kulturområdet som koncerter for et større publikum.

Sådan skrev Kulturministeriet i en pressemeddelelse, som blev offentliggjort sent mandag aften. Den udmelding kom i kølvandet på en ualmindelig festlig pinsemandag på Københavns Vestegn, hvorfra billeder af tusindvis af festende og demonstrerende Brøndbyfans strømmede ud på de sociale medier.

- Med billederne fra den Brøndby-fejring tror jeg også, at jeg ville have fundet på noget smart i en fart, hvis jeg var kulturminister. Hun har da bare skyndt sig at bjæffe noget ud.

Sådan svarede festival-leder, Lasse Mortensen, da jeg spurgte ham, om Sølund Musik-Festival har tænkt sig at byde ind på sådan en testkoncert.

- Nej. Vi vil se substansen i det her, inden vi går ud og siger, at vi er klar til en prøvetur. Der er så lidt konkret indhold i den udmelding, at jeg ikke giver fem flade ører for den lige nu, sagde han.

Smukfest-talsmand Søren Eskildsen ærgrer sig også over den sene udmelding.

- Det er enormt ærgerligt, at muligheden kommer ganske kort tid efter, at stort set hele den danske festivalsæson er blevet aflyst. Den danske festivalbranche og de danske koncertsteder har budt ind med testforløb til myndighederne siden efteråret uden at få opbakning. Nu er det for sent. Vi kommer fra vores side ikke til at byde ind på opgaven med at arrangere testkoncerter, siger Søren Eskildsen.

Det betyder dog ikke, at Smukfest har droppet alle aktiviteter i år.

Smukfest i små bidder er på vej

Mon der også bliver mulighed for at få en krammer af Walther i den festivalkulisse, som Smukfest lige nu arbejder på at få lov til at bygge i festivalskoven og på Kærligheden til august? Foto: Mikkel Breinholdt, Smukfest

I radioprogrammet Formiddag på 4'eren løftede Søren Eskildsen fredag sløret for de alternative arrangementer, Smukfest arbejder på at gennemføre i år.

- Selvom vi er enormt trætte af den politiske prioritering, arbejder vi selvfølgelig med alternative arrangementer. Det kan vi slet ikke lade være med, sagde Søren Eskildsen.

Han fortalte, at Smukfest blandt andet arbejder på at få lov til at bygge en festivalkulisse op for de frivillige inde i Bøgeskoven. Og for publikum på Kærligheden og i Skovlunden.

- Vi arbejder på at bygge en base inde i skoven, så de frivillige har et sted at være og arbejde udfra, når vi vil holde dags-arrangementer med livemusik flere dage i træk i august. På den måde tror jeg på, at vi kan skabe masser af Smukfest-stemning, selvom der er tale om mindre arrangementer, hvor vi deler publikum op i zoner, og hvor der ikke bliver mulighed for overnatning, sagde han.

Hør hele interviewet, som begynder cirka 3 timer og et kvarter inde i udsendelsen, på P4 Østjylland.

Hilsen fra Amalienborg

Sebastian Støckler glæder sig efter aftjent værnepligt i Livgarden til at vende tilbage til Skanderborg, hvor han drømmer om at blive valgt ind i byrådet til kommunalvalget i november. Pressefoto

Sebastian Støckler (V), som spiller én af hovedrollerne i dagens nyhedsbrev, har i øjeblikket rigtig god tid til at tænke over, hvad han vil arbejde for, hvis han bliver valgt ind i byrådet i Skanderborg til november. Han er nemlig værnepligtig i Livgarden. Her når man ifølge ham vidt omkring i sin tankevirksomhed under den buskede hue i løbet af en vagt på Amalienborg Slotsplads.

- Der sker ikke det vilde her. Jeg tror, at det mest dramatiske, jeg har oplevet indtil nu, var da nogle pludselig begyndte at klatre op af palæet midt under vagtskiftet. Dem fik vi hurtigt råbt ned, siger han og fortsætter:

- Jeg har brugt tiden på at tænke over, hvad jeg vil bidrage med, hvis jeg bliver valgt ind i byrådet, og er nået frem til, at mit fokus i høj grad skal rettes imod det gode ungeliv i Skanderborg Kommune. Det er her, jeg tror på, at jeg kan gøre den største forskel, siger Sebastian Støckler.

Med sine 21 år er Sebastian Støckler noget yngre en gennemsnittet i Skanderborg Byråd på nuværende tidspunkt. Her er Venstres Anders Laugesen det eneste byrådsmedlem under 40 år, og det er ifølge ham et demokratisk problem. (Midtjyllands Avis)