Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tak til Per Bille fra Ry Foto, som har været rundt og forevige stemningen under de seneste tre ugers jubilæumsaktiviteter i Ry. 

Er du klar til en Pinse, der lugter lidt mere af fest og fællesskab, end vi er vant til?

På søndag skal jeg til pinsefrokost med en del af svigerfamilien, som jeg ikke har set siden september. Dengang nåede vi lige akkurat nåede at få afviklet min datters konfirmation, inden nye corona-restriktioner lukkede ned for familiefesterne og det store fællesskab.

Det glæder jeg mig til.

Og så glæder jeg mig over, at mulighederne for at dyrke det store fællesskab er ret så gode her i weekenden.

Hvis du ikke allerede har fuldt program i en Pinseweekend, som bliver skudt i gang med en større genåbning i dag, får du lige et par idéer til, hvad du kan opleve i vores lokalområde.

Du kunne tage en tur til Ry og benytte dig af, at det i morgen lørdag er sidste chance for at være med til at fejre byens 150 års jubilæum.  Efter tre ugers festivitas med indvielse af byens nye te hus og musik, mad og aktiviteter for hele familien, er der gratis morgenmad lørdag fra klokken 9-11 i bymidten.

Tjek programmet for resten af dagen her.

I Galten er der også blevet samarbejdet på kryds og tværs op til indvielsen af SkulpturBy 2021. En skulpturfestival som i år løber af stablen for tredje gang og bliver indviet foran Bio Huset i Galten i eftermiddag.

De 19 skulpturer, som er hentet til Galten fra nær og fjern bliver stående frem til oktober. Måske endda længere. Med hjælp fra publikum vil arrangørerne bag festivalen ifølge Ugebladet Skanderborg nemlig udvælge de mest populære skulpturer og forsøge at rejse penge lokalt, så de kan blive en permanent del af bybilledet. På samme måde som to kæmpekrukker udført af kunstneren Georg Brandes og indkøbt af Galtens vel nok bedst kendte virksomhed, AVK, eksempelvis er blevet det.

Hvis verden nu havde været, som den plejer, ville Danmarks største outdoorfestival, Ry Outdoor, selvfølgelig også have været et besøg værd i Pinsen. Det er den som bekendt ikke. For andet år i træk har arrangørerne været nødt til at aflyse den alternative festival, som plejer at fylde trætoppene, søerne og Siimtoften i Ry med glade outdoorfolk hele Pinsen.

- På den positive side går det godt med genåbningen af Danmark. Dog ikke stærkt nok til at vi tør tro på, at vi kan nå at forberede samlingen af tusindvis af mennesker i pinsen. Før outdoorfestivalen kan blive til virkelighed i pinsen, skal der gøres et kæmpestort stykke arbejde. At aflyse en festival er ligeledes en kompleks opgave, og nu gør vi det for andet år i træk. Vi håber aldrig, det sker igen, lød udmeldingen fra Ry Outdoor i marts.

Nej, det gør vi ikke.

Lad os håbe, at det er sidste gang, at de festivaler, som sætter vores kommune på landkortet og skaber liv, glæde og fællesskab for tusindvis af mennesker må aflyse.

Og lad os samtidig glæde os over alle de mindre arrangementer, som nu trods alt giver os mulighed for at komme ud og opleve noget nyt og dyrke fællesskabet.

Dem vil vi her på SkanderborgLIV gerne hjælpe med at sprede budskabet om. Så send lige en mail til besok@skanderborgliv.dk, hvis du går og pusler med noget.

Det var ordene for i dag og for denne uge. Så er der vist kun tilbage at ønske dig en rigtig god Pinse. Lige nu er udsigterne til at se den der pinsesol danse ikke alt for gode.

Men man har vel lov at håbe på et vejrskifte... og endnu mere fest og fællesskab, når Pinsen rammer os næste gang.

Hvis du kan lide, hvad du læser og tænker, at det kan have værdi for andre i din omgangskreds, så send endelig den her mail videre til dem.

På den måde giver du dem muligheden for at opdage, at der er kommet et nyt medie til Skanderborg.

Og så kan vi nå endnu længere ud med vores journalistik.

Tak for hjælpen og interessen indtil nu. Den glæder vi os over hver dag.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Hilsen fra nabokommunen: Mange her holder så sandelig med Herskind

Debatten om linjeføringen af en ny motortrafikvej henover dette plateau i den nordlige ende af kommunen, deler ikke kun vandene på de to sider af kommunegrænsen. Den skaber stor uenighed internt i landsbyerne i vores nabokommune. Foto: Jens Thaysen

- Fin afbalanceret beskrivelse af motortrafikvejs debatten omkring Lading Sø. Men du skal lige vide, at Lading-Fajstrup er delt. Velsagtens halvdelen af Lading-Fajstrups borgere er decideret imod den områdevandaliserende sydlinje. Mange her holder så sandelig med Herskindfolket! Sådan skrev en læser fra Fajstrup i Favrskov Kommune, efter at jeg tidligere på ugen skrev om  en sag, som i årevis har delt vandene omkring Lading Sø  i grænselandet imellem Skanderborg og Favrskov Kommune. 

Tak til dig, kære læser, for at bidrage med nuancer til en sag, som altså ikke kun er en tvist imellem kommuner. Den skaber også uenighed blandt landsbyboerne på den anden side af kommunegrænsen.

Hvis du ikke fik læst om sagen, som har fået borgerne i Herskind-Skivholme til at sige Nej, vi er ikke eksperter på vejanlæg, men vi har et bud på en bedre linjeføring, kan du selvfølgelig stadig nå det.

Måske har du bedre tid til at dykke ned i sådan en sag over rundstykkerne og kaffen søndag formiddag. Lige nu forsøger vi, at blive klogere på, hvornår på dagen og ugen, du foretrækker at få dit nyhedsoverblik. Så giv lyd, hvis du har gjort dig nogle tanker om det.

Nyt børnehus er (endelig) på vej til Gl. Rye

Gl. Ryes nye børnehus kommer til at koste 11,5 millioner kroner mere end budgetteret. De penge lader det nu til, at flertallet i byrådet er klar til at finde. Senest har byrådsmedlemmerne Thomas Cordtz (K) og Bent Jacobsen (V) dog forbeholdt sig deres stillingtagen til sagen, som skal behandles i byrådet på onsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

En spritny daginstitution med plads til  18 vuggestuebørn og 110 børnehavebørn er nu endelig på vej til Gl. Rye. Byrådet skal i næste uge nikke til, at 32,5 millioner kroner øremærkes det 1850 kvadratmeter store nybyggeri. Et byggeri, som i første omgang skulle have været opført på skolens grund for at skabe synergi imellem den og børnehuset. Med den løsning forventede kommunen samtidig at få fire millioner kroner ind igennem salget af den attraktive grund, som huser byens nuværende daginstitution. Den hedder Børnegården Bison og holder til i den bygning, som engang husede byens bøfrestaurant Bison.

Et samlet arealkrav på omkring 7000 kvadratmeter til den nye daginstitution viste sig dog at gøre det umuligt at finde en egnet placering på skolens grund, uden at skolens boldbaner eller nabogrunden fx skulle inddrages.

Så nu skal Gl. Ryes nye børnehus i stedet bygges på den grund, hvor Børnegården Bison står i dag. Her håber bestyrelsen, at den nye institution vil blive placeret et andet sted på grunden, så børnene under byggeriet kan fortsætte med at gå i børnehave og vuggestue i de vante omgivelser, indtil det nye børnehus er klar til brug.

Byggeriet, som får plads til 28 flere børn end det nuværende dagtilbud, skulle have været sat i gang i år, da børnetallet i Gl. Rye ligesom mange andre steder i kommunen er stigende. Lige nu ser det på papiret faktisk ud som om, at der mangler dagtilbudspladser i området. Men ifølge kommunens dagtilbudschef, har Bison, skolen og byens dagplejere en lang tradition for selv at finde løsninger, når der er pres på kapaciteten. Det betyder, at forældre her - i modsætning til andre steder i kommunen - stadig får anvist dagtilbudspladser i området.

Hov. Hvad sker der med busskurene?

Kommunens entreprenørafdeling udskifter i alt 22 busskure i Skanderborg og Stilling i år og 25 busskure i Skanderborg, Stilling og Hørning til næste år. Pressefoto.

I Skanderborg er en stribe busskure pludselig forsvundet. Det er der ifølge en pressemeddelelse udsendt af Skanderborg Kommune en god grund til.

- Vi har fået et godt tilbud. Firmaet bag busskurene skifter de gamle til nye, uden at det koster os en krone, fordi de er reklamefinansierede. Det er altså reklamerne på busskurene, som over tid skal betale for de nye ventefaciliteter, siger mobilitetsplanlægger i kommunen, Troels Tofte Hansen.

Udskiftningen af de gamle busskure handler også om brugeroplevelsen.

- Undersøgelser viser, at op mod 70 procent af rejsende med kollektiv trafik vægter venteforholdene højere end selve busturen. Når vi gerne vil have flere til at bruge kollektiv trafik, fordi det er bedre for klimaet og belastningen på vores veje, skal vi også sørge for gode venteforhold til passagererne, siger han.