Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Landsbyrådet Herskind-Skivholme og Herskind Hede har spidset blyanterne og tegnet et nyt forslag til, hvordan en ny motortrafikvej med et alternativt vejforløb kan skåne naturen og Nordens største bronzealderhøj, så den i deres øjne tager flest mulige hensyn.Foto: Lindskov

Kan man ændre fremtiden i den nordlige del af kommunen med et penselstrøg? Det tror de på i Herskind

Landsbyboere sender nye streger til Christiansborg i håbet om at forhindre linjeføringen af en ny motortrafikvej igennem deres naturskønne baghave. Men hvad er oddsene for at blive hørt? Og hvorfor laver de så meget larm i den nordlige ende af vores kommune lige nu?

Ambitionsniveauet fejler da ikke noget. Men har et forslag om en alternativ linjeføring af en motortrafikvej i den nordlige ende af vores kommune, som er tegnet af en flok landsbyboere, en jordisk chance for at blive hørt af politikerne på Christiansborg?

Sådan tænkte jeg, da en gammel konflikt om linjeføringen af den såkaldte Rute 26, efter flere års våbenhvile blussede op i nordlige ende af vores kommune. Det skete i april, da regeringens infrastrukturplan 2035 blandt meget andet indeholdt etableringen af en motortrafikvej igennem det naturskønne område ved Herskind og Skivholme neden for nordens største bronzealdergravhøj Borum Eshøj

Planen fik lynhurtigt landsbyrådet Herskind-Skivholme og Herskind Hede til at spidse blyanterne og tegne et nyt forslag til, hvordan den planlagte motortrafikvej imellem Søbyvad og Aarhus med et alternativt vejforløb kunne skåne naturen og tage flest mulige hensyn.

Hvordan de helt præcist greb den opgave an, og hvorfor det samlede byråd i Skanderborg bakkede op om forslaget og fik administrationen til at kvalificere det på otte dage, for derefter at sende det til behandling i Folketingets Transportudvalg kan du læse mere om her

Med det nye forslag til en linjeføring og en oplistning af alle de gode argumenter for at føre den nye motortrafikvej nord om Lading Sø og ind igennem i Favrskov Kommune, håber landsbyboerne på, at folketingspolitikerne vil genoverveje sagen, som ikke fylder mange linjer i den store infrastrukturplan, men har kæmpestor betydning lokalt.

Hvis du (også) har undret dig over, at luften imellem politikere og landsbyboere på hver sin side af kommunegrænsen lige nu er tyk af beskyldinger om urent trav, løgne og konstruerede fakta, så får du her et hurtigt overblik over, hvad der i hovedtræk er sket i sagen, siden vejen blev skrevet ind den såkaldte Projekteringslov tilbage i 1990.

Om politikerne holder fast i en motortrafikvej med sydlig linjeføring ved vi først med sikkerhed, når polikerne er færdige med at forhandle den konkrete prioritering af investeringerne i infrastrukturplanen, som indeholder projekter, der samlet løber op i over 160 milliarder kroner.

I mellemtiden kan du nok godt forberede dig på flere ophedede debatindlæg fra forskellige fraktioner af borgere på hver sin side af kommunegrænsen, lokalpolitikere og folketingspolitikere, som argumenterer for og imod en sydlig linjeføring.

Og så tilbage til svaret på mit indledende spørgsmål.

Ja.

Det er faktisk før set, at et borgerforslag om en ny linjeføring er nået hele vejen fra en krøllet serviet på en græsk taverna til Christiansborg. Og har ændret linjeføringen af en omdiskuteret vejstrækning.

I 2002 tegnede privatpersonen Jakob Løchte en vigtig del af den linjeføring, som nu er en realitet på Silkeborgmotorvejen. Han boede i Gudenådalen og havde udsigt til at få en motorvej i baghaven.

Under en ferie i Grækenland tegnede han de første streger til en ny kompromissøgende linjeføring af strækningen ind igennem Silkeborg by, som længe havde givet politikerne hovedbrud. Hans kombilinje var en kombination af de to linjeføringer, der var i spil indtil han gik ind i sagen i 2002.

14 år senere blev stregerne på servietten forvandlet til sort asfalt. Han var selv med under indvielsen af den nye motorvejsstrækning, og beskrev i et interview med Kristeligt Dagblad sin årelange kamp således.

- Selvfølgelig var det hårdt indimellem. Men jeg er ret stædig af natur, og jeg vidste, at hvis jeg ikke gjorde noget, var sagen tabt. Min kone stod også helt af på et tidspunkt og sagde, at nu gik hun ud til sine får – så kan du lege motorvej.

Så, det er ikke helt enkelt. Men det er altså set før.

Hvordan historien om Rute 26 ender, har vi endnu tilgode at finde ud af, men jeg lover, at vi her på SkanderborgLIV vil gøre, hvad vi kan, for at holde dig opdateret.

Har du spørgsmål og inputs til vores dækning af sagen - eller gode idéer til andre vinkler på historien, så tøv ikke med at skrive til mig på besok@skanderborgliv.dk.

Hvis du kan lide, hvad du læser og tænker, at det kan have værdi for andre i din omgangskreds, så send endelig mailen videre.

På den måde giver du dem muligheden for at opdage, at der er kommet et nyt medie til Skanderborg.

Og så kan vi nå endnu længere ud med vores journalistik.

Tak for hjælpen og interessen indtil nu. Den glæder vi os over hver dag.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Imens grundsalg slår rekorder andre steder, er det gået i stå i Hylke. Hvorfor det?

Dansk Folkeparti foreslår nu, at kommunen indgår aftale med private ejendomsmæglere om at få solgt de kommunale byggegrunde, startende i Hylke. Men hvorfor kan kommunen ikke selv finde ud af at få dem solgt? Vi tager en tur til Hylke og ser nærmere på historien i næste uge?  Privatfoto

Der er godt gang i grundsalget i Skanderborg Kommune. Men der er faktisk også en del grunde, som er meget lang tid om at blive solgt. Flere af dem ligger i Hylke, som i 2015 blev kåret som årets landsby i Skanderborg Kommune. Det kommunale grundsalg i landsbyen syd for Skanderborg har nu stået stille så længe, at Dansk Folkeparti blander sig i sagen. På byrådsmedlem Martin Frausing Poulsens (DF) anmodning skal byrådets økonomiudvalg i eftermiddag drøfte muligheden for, at kommunen kan lave aftaler med private ejendomsmæglere om at få solgt de kommunale byggegrunde i Hylke.

- Vi ser gerne at det sker igennem et miniudbud, hvor omkostninger og lokalt kendskab kan indgå som kriterier, siger Martin Frausing Poulsen, som foreslår at samme model bruges andre steder, hvor det kniber med at få liv i det kommunale grundsalg.

Om det kan gøre en forskel for grundsalget i Hylke, og hvordan det går med livet i landsbyen er vi nysgerrige på. Vi vil også gerne høre lidt om, hvad der bliver gjort for at sikre elevgrundlaget til Hylke Skole i fremtiden. Kommunens mindste skole, som landsbyen kæmpede en brav kamp for at redde, da et forslag om at lukke den og Bjedstrup Skole sidste år indgik i byrådets arbejde med en ny og mere rentabel skolstruktur i kommunen. Derfor tager vi en tur til Hylke i næste uge. Hvis du har gode idéer til hvem, vi skal besøge og tale med for at blive klogere på, hvad der rører sig i Hylke, så skriv til Bettina på besok@skanderborgliv.dk

Ny cykelsti indviet i Stilling - og der er flere på vej

Der blev både flaget og hujet i Stilling, da eleverne mandag morgen tog en ny og længe ønsket cykelsti ved Stilling Skole i brug. Her kunne elever, forældre og lærere både glæde sig over den nye cykelsti og en særlig kørebane, som skal gøre det hurtigere for forældre i bil at sætte børnene af ved skolen i en fart. Kommunens arbejde med at etablere en ny, dobbeltrettet sti på Baldersvej nærmest Stilling Skole har været i gang siden den 19. april. Formålet med den nye godt 200 meter lange dobbeltrettede strækning cykelsti er først og fremmest at få flere børn til at cykle i skole. Det burde der være gode muligheder for, da 400 af skolens omkring 550 elever ifølge et indslag på TV2 Østjylland bor mindre end en kilometer fra skolen.

Etableringen af flere nye cykelstier i kommunen fik iøvrigt ekstra luft under vingerne i månederne efter, at corona ramte os i foråret 2020. Dengang fremrykkede kommunen cykelstier på stribe for at holde gang i økonomien. I denne uge tager kommunen hul på et nyt projekt i samme kategori. Her begynder arbejdet med at etablere 60 meter dobbeltrettet fællessti før Ladingvej ved Herskind Skole.

Dyrehaven er kronjuvelen, men hvor er din yndlingsskov?

Otte skove ved Ry, Hørning og Skanderborg er blevet gennemgået af eksperter, som har kortlagt 39 nøglebiotoper med særlig værdifuldt naturindhold. Èn ting er biodiversiteten, men hvad med selve oplevelsen. Hvor er din yndlingsskov?

Skovene i Skanderborg Kommune bidrager betydeligt til den biologiske mangfoldighed i kommunen. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse, som Skanderborg Kommune har fået lavet i forbindelse med, at der skal laves en såkaldt skovforvaltningsplan. Her bliver Dyrehaven i Skanderborg, der som bekendt også lægger jord til tusindvis af glade festivalgæster hvert år i august (Når der vel at mærke ikke er corona), kaldt for kronjuvelen.

- Kort og luftfotoanalyse viser, at skoven er mindst 200 år gammel. Den er med sine 225 Hektar relativt stor og grænser op til store søer som Hylke Sø, Skanderborg Sø og et moseområde. Det store areal kombineret med søer og mose som nærmeste nabo, skaber et gunstigt skovmikroklima, står der blandt andet i rapporten.

Jeg forestiller mig, at de fleste af os - ikke mindst under den seneste tids corona-nedlukninger - har frekventeret skovene i vores lokalområde en lille smule mere end normalt. Jeg personligt travet Dyrehaven tynd med jævne mellemrum, så måske er det snart på tide at se noget nyt. Men hvor skal jeg tage hen? Har du en yndlingsskov i kommunen, som du vil anbefale andre at besøge, så giv mig lige et tip.

Vil du være med til at udvikle et nyt trailcenter?

Sådan ser det netop indviede trailcenter i Koldingbydelen Seest ud. Hvordan skal det se ud i Skanderborg? Foto: Søren Gylling

Et nyt trailcenter, som er en kombination af klubhus, depot og mødested i naturen tæt ved skov, vand, stier og cykelruter er lige nu under udvikling. Planen er nu, at det skal placeres i Anebjergskoven bag Fælleden i Skanderborg, da byrådet måtte opgive at finde en egnet placering til trailcentret i skovene omkring Ry. Udviklingen af det nye trailcenter sker i et tæt samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden. I næste uge har du mulighed for selv at komme med inputs til, hvordan sådan et trailcenter kan skabe mest mulig værdi for de mange forkellige sportsudøvere, der færdes i naturen. Kommunen inviterer nemlig til workshop med idéudvikling på Fælleden. Og ja, ophævelsen af langt de fleste coronarestriktioner betyder, at det for engangs skyld IKKE foregår virtuelt.