Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fra usælgelige grunde til byggeboom: Nu må forældre køre fra Galten til Hørning for at få passet børn

Vi er i gang med at lære og kom for kort tid siden til at sende en enkel artikel ud som nyhedsbrev. Vi beklager spam, men her får du hele nyhedsbrevet ;-)

I dag dykker vi ned i en historie, som for mit vedkommende begyndte i 2012, da jeg skrev om den kommunale udstykning Galten Vest under overskrifter som ”Det ensomme Hus på Prærien” og ”Røde Huse var ikke et hit.”

På grund af en restriktiv lokalplan, som kun tillod røde murstenshuse med røde tegltag, og en finanskrise, der pludselig kom buldrende, var grundsalget i Galten Vest havnet i et dødvande.

Forleden besøgte jeg selvsamme udstykning igen.

Jeg har selvfølgelig læst historierne om, at Skanderborg Kommune - i modsætning til i 2012 og 2013, hvor kommunen for første gang siden 1970'erne oplevede en nettofraflytning - i dag næsten er ved at drukne i sin egen succes med at tiltrække nye borgere. Men det var alligevel en speciel oplevelse. At stå midt i det nu fuldt udbyggede parcelhuskvarter, som under en charmekampagne i 2012 fik det nye navn Svaneparken, en mindre restriktiv lokalplan og et ordentligt nøk nedad på grundpriserne.

I dag er alle grundene i udstykningen solgt.

Jeg talte til 123 røde klistermærker med ordet "solgt" på kommunens oversigtskort over området. Gik en tur og nød synet af de forskelligartede parcelhuse i det skrånende terræn ned mod mosen. Sendte en venlig tanke til finanskrisen. 123 røde huse med røde tegltag ville nok alligevel have været i overkanten. Der blev faktisk kun bygget ét hus, som levede op til forskrifterne i den oprindelige lokalplan, så hvis du går ind på Google Earth og tuner ind på Svaneparken i Galten, gætter jeg på, at det ikke vil tage dig mange sekunder at få øje på "Det røde hus på Prærien".

Det var fortiden.

Nu vender vi blikket mod nutiden og fremtiden.

Et længerevarende opsving. En kommuneplan, som blev lavet i kølvandet på finanskrisen, og som primært havde fokus på at fremme befolkningsvæksten. Væksten i nabokommunen Aarhus, hvorfra over halvtreds procent af kommunens tilflyttere kommer. Den smukke natur i vores smørhul af en kommune. En kombination af de ting gør, at vi i dag målt på befolkningstal, er blandt de mest vækstende kommuner i landet.

Hvis prognoserne holder, stopper det slet ikke her. Danmarks Statistik forudser, at Skanderborg Kommune i 2020 til 2045 bliver landets hurtigst voksende kommune. I løbet af de næste 25 år går vi fra være godt 63.000 indbyggere i kommunen i dag til 79.000. En stigning på 25 procent. 

Det er en positiv udvikling, som mange kommuner, kun kan drømme om. Men den stiller også store krav til "ledelsen" i kommunen.

Byrådet besluttede i efteråret, at der i løbet af de næste fire år skal bygges dagtilbud, skoler og plejehjem for over en milliard kroner for at følge med væksten. Det er på høje tid, for pladsanvisningen har allerede nu store udfordringer med at skabe pasningstilbud nok til de 0-3-årige i nærområdet .

Den historie ser vi nærmere på i dagens nyhedsbrev, hvor du kan læse om Trine, som ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, at hun skulle bruge 80 minutter i bilen hver dag for at køre sin søn til og fra vuggestue, da hun flyttede til Svaneparken for at stifte familie.

Du kan også læse historien om det mislykkede politisk forsøg på at tænke ud af boksen i en tid, hvor det væltede ind med børn, som er årsagen til, at forældre i Galten-Skovby nu får anvist pladser så langt væk som i Hørning.

Nu forsøger politikerne at rette op på fortidens fejltagelser og forberede sig på nye flaskehalse med midlertidige og fleksible løsninger som rullende børnehaver, telte, og inddragelse af foreningslokaler og lokale skoler. I aftes tog de institutionsledere, forældrebestyrelser, forældre på venteliste og tillidsrepræsentanter med på råd under et stormøde i Galten, hvor alle sten skulle vendes. 

Jeg talte efter mødet med formanden for Undervisnings- og børneudvalget, Trine Frengler (S), for at høre, om de havde fundet de vise sten.

- Der var mange gode idéer, en positiv ånd og stor lyst til at finde løsninger. Mange af de idéer, der kom på bordet, kan måske ikke bruges nu og her, men vi samler dem i et idékatalog, som vi vil bruge, når vi forbereder os på fremtidens flaskehalse. Med den vækst i børnetallet, vi ser lige nu og i årene frem, kommer vi ikke udenom, at der i perioder vil blive pres på kapaciteten mange andre steder i kommunen, så vi får brug for at tænke ud af boksen, siger hun.

Men.

Det er nemmere sagt end gjort, for lovgivningen spænder ben for mange af de kreative løsninger, der har været oppe at vende indtil nu. Det kan Malene Hansen, som driver det private pasningstilbud Skov-Ly skrive under på. Hun har nemlig budt sig til, indtil videre forgæves.

Sidst men ikke mindst, har jeg stillet seks spørgsmål til dagtilbudschef Charlotte Styver, som blandt andet forklarer, hvorfor det er så svært at finde et quickfix, når man først er kommet bagud med at etablere de nødvendige dagtilbudspladser i et område. Hendes svar kan du læse her.

Det var ordene for i dag. Jeg håber, at de vil gøre dig lidt klogere på et område, som vi helt sikkert ikke har skrevet det sidste om. Vi følger sagen tæt.

Del endelig nyhedsbrevet med dine naboer og venner, og har du fået det af en ven, så hils lige fra os og sig tak ;-)

Du kan tilmelde dig selv lige her, så du får vores næste udgave af SkanderborgLIV direkte i din digitale postkasse.

Og husk, du altid kan skrive direkte til mig på besok@skanderborgliv.dk med ris, ros og gode idéer til, hvad du godt kunne tænke dig, jeg skal undersøge.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

73-årig er død efter brand på plejehjem i Galten

Lørdag eftermiddag udviklede en brand på et plejehjem i Galten sig alvorligt. En 73-årig beboer blev fløjet på Rigshospitalet i København med lægehelikopter, hvor han senere afgik ved døden. Foto: Local Eyes

Lørdag formiddag blev en 73-årig plejehjemsbeboer i kritisk tilstand fløjet til behandling på Rigshospitalet, efter at der opstod brand i hans bolig på Lokalcenter Tjørnehaven i Galten. 

Fem ansatte blev efter branden behandlet for røgforgiftning men udskrevet samme dag. Skanderborg Kommune afventer nu ifølge direktør Lone Rasmussen resultatet af politiets brandtekniske undersøgelser, som skal fastslå brandårsagen. 

Tjørnehaven er opført i 1954 og lever ifølge Lone Rasmussen op til de krav om brandsikkerhed, der er i dag, til en bygning fra den tid. Det betyder blandt andet, at der ikke er og heller ikke bliver stillet krav om sprinkleranlæg i bygningen. Om det ville have gjort en forskel under lørdagens brand, kan hun ikke sige noget om, så længe de nærmere omstændigheder omkring branden ikke er klarlagt. 

I marts besluttede byrådet iøvrigt, at den utidssvarende plejecenterbygning i Søndergade skal rives ned og erstattes af et nyt, stort plejecenter i Galten med andre krav til alt fra brandsikkerhed til fællesfaciliteter og mulighed for i højere grad at inddrage lokalområdet i aktiviteter i plejecentret efter samme model som det nybyggede Fællesskabets Hus i Ry. 

Gravemaskinerne går dog ikke i gang lige med samme. Frem mod sommerferien skal der i første omgang laves idéoplæg og tidsplan, før byggeriet med en samlet anlægssum på omkring 200 millioner kroner bliver sendt i udbud som en totalentreprise.

S, SF og R vil minimere stemmespild

Tegning: Nex

Forberedelserne til årets kommunalvalg i Skanderborg er, som nogen måske har bemærket, i fuld gang. Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF meddelte mandag, at de går i fælles valgforbund. Det vil sige, at alle de stemmer, som partierne får i overskud, bliver samlet i en fælles pulje - og i stedet for at gå til spilde kan bruges på at få flere medlemmer af valgforbundet ind i byrådet. 

Ifølge Henrik Rosenlund, som er chef for Byrådssekretariatet og HR i Skanderborg Kommune, kan man ikke sætte et eksakt tal på, hvor mange stemmer, man skal have for at sikre sig en plads i byrådet i Skanderborg, når der er valg i november. Men et sted imellem 1000 og 1200 er ikke helt ved siden af. 

Ved det seneste valg i 2017, gik det sidste mandat til det valgforbund, som bestod af DF, V, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Det sikrede valgforbundet sig med 1.167 stemmer, som ved fordelingen af mandaterne endte med at gå til Hørning-politikeren Kjeld Jensen fra Dansk Folkeparti. Han blev både valgt i kraft af sine personlige stemmer og listestemmerne.

De fleste kandidater til et byrådsvalg skal både bruge personlige stemmer og listestemmer for at samle stemmer nok til at sikre sig én af byrådets 29 pladser. Den største stemmesluger i nyere tid er iøvrigt forhenværende borgmester Jørgen Gaarde (S), som i 2017 fik hele 4823 personlige stemmer.

Mie fra Ry kan blive "Årets Madsjæl"

- Jeg er på hele Team Madfærds vegne glad for og stolt af at blive nomineret til en pris, der skaber opmærksomhed om vores arbejde med at skabe gode og sunde madvaner til næste generation, siger Mie Reihs. Foto: Per Bille, Ry-foto.

 Siden Madfærd for halvandet år siden rykkede ind på Mølleskolen i Ry med en helt ny tilgang til madvaner og madlavning i skolen, har den nyskabende madordning vakt opsigt mange steder. Og nu har medstifter Mie Reihs muligheden for at vinde titlen som "Årets Madsjæl" i konkurrencen Generation Food Awards. En velgørende prisuddeling, som samler nogle af fødevarebranchens største aktører i september. 

Her blev der peget på Mie fra Ry mange gange.

Madfærd er både en madordning, en madskole og en ny måde at tænke hjemkundskab på. Sammen med ledelsen på Mølleskolen har stifterne Mie Reihs og Jens Pape haft stort fokus på at inddrage lokalsamfundet i Ry i arbejdet med at udvikle konceptet. Det har blandt meget andet ført til, at skolen har fået sit eget store produktionskøkken med vinduer lige ud til Skanderborgvej, så man kan følge med i elevernes og Team Madfærds arbejde, når man går en tur igennem byen. 

Hvorfor bliver der blæst til samling ved Skivholme?

Foto: Familien Lindskov

Hvad laver den lurblæser på en gammel bronzealderhøj lige på den anden side af kommunegrænsen i den allernordligste del af Skanderborg Kommune? Og hvorfor står der en flok landsbyboere, lokalpolitikere og østjyske folketingspolitikere og skuer ud over det landskab, hvor regeringen har planer om at anlægge en ny strækning motortrafikvej?

Tjaah.

Det er en pænt lang historie, som i grove træk handler om, at regeringen i sit seneste trafikforlig har peget på en sydlig linjeføring rundt om Lading Sø. En linjeføring, som betyder at det smukke naturplateau neden for bronzealderhøjen Borum Eshøj (som er en del af Skanderborg Kommune) vil blive gennemskåret af en motortrafikvej med en 17 meter høj og 225 meter lang vejbro. Det er de alt andet end tilfredse med i den nordlige del af vores kommune. 

Derfor trækker landsbyboerne i Herskind-Skivholme området lige nu i alle de tråde, de overhovedet kan trække i, for at få Folketinget til at revurdere den anbefalede linjeføring.  Imens vores byrådspolitikere skælder ud på nabokommunen Favrskov og beskylder dem for at at have støbt en rævekage af format for at styre udenom en nordlig linjeføring ind igennem Favrskov Kommune. 

Mandag var der fint besøg i Skovhuset i Skivholme Skov. Her var både folketings-, regions- og kommunalpolitikere samlet for at drøfte forslag til linjeføringen af udvidelsen af Viborgvej. Det kan du læse om her.

Den sag ser jeg nærmere på i næste uges nyhedsbrev, og hvis du har spørgsmål eller inputs til historien, hører jeg meget gerne fra dig på besok@jfmedier.dk.